Τριχόπτωση, γένους θηλυκού!

Female-hair-loss-patternΜήπως έχεις παρατηρήσει τελευταία πιο πολλές τρίχες στη βούρτσα σου;

Πιο λεπτά ή πιο αραιά μαλλιά;

Αναρωτιέσαι τι φταίει;

 

  • Μήπως έχεις αναιμία ή/και χαμηλό σίδηρο;
  • Έκανες τον τελευταίο καιρό δίαιτα με αποτέλεσμα να σου λείπουν πολύτιμες βιταμίνες όπως τηςομάδαςΒ, Cκαι Ε, ή πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, χαλκόςκαι ψευδάργυρος;
  • Υπολειτουργεί ο θυρεοειδής σου;
  • ‘Εχεις ταυτόχρονα και ακανόνιστη περίοδο, ακμή ή ανεπιθύμητη τριχοφυία στο σώμα;
  • Βίωσες τελευταία έντονο στρες;
  • Γέννησες πρόσφατα;
  • Σου είναι ήδη γνωστό ότι πάσχεις από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα;

 

Αυτές είναι ενδεικτικά κάποιες από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να απασχολήσουν εσένα και το γιατρό σου. Μια αλλαγή στο ορμονικό ισοζύγιο μπορεί να έχει , ακόμα και σα μοναδικό σύμπτωμα, την τριχόπτωση!

Η συχνότερη όμως αιτία είναι αυτό που ονομάζουμε ανδρογεννητική αλωπεκία: „ανδρο“ για την ορμονική αιτία, τα ανδρογόνα και „γεννητική» για την αλλη αιτία, την κληρονομικότητα.

Προσοχή όμως! Η γυναίκα που έχει τριχόπτωση δε σημαίνει απαραίτητα ότι διαθέτει και περισσότερα ανδρογόνα!

 

Σημαίνει ότι έχει τριχοθυλάκια που είναι, λόγω γενετικής προδιάθεσης, περισσότερο ευαίσθητα σε ένα παράγωγο της τεστοστερόνης, τη διυδροτεστοστερόνη (DHT) και κατά συνέπεια ευάλωτα στην τριχόπτωση.

 

Σε σύγκριση με τους άνδρες, ο μηχανισμός της τριχόπτωσης στις γυναίκες δε συνδέεται όμως το ίδιο άμεσα με την παρουσία της DHT.

Το ένζυμο Αρωματάση που μετατρέπει την Ανδροστενδιόνη, ένα πρόδρομο της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα, γεγονός που προστατεύει τις γυναίκες από την τοπική δράση των ανδρογόνων, φαίνεται να παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο.

Αυτό ερμηνεύει και τη διαφορετική ηλικία εμφάνισης αυτής της μορφής τριχόπτωσης στις γυναίκες, δηλαδή συνήθως μετά τα 40 χρόνια ή κατά την εμμηνόπαυση, όταν και αρχίζει να εξασθενεί η προστατευτική δράση των οιστρογόνων.

 

Και δυο λόγια για κάτι άλλο:

  • Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών θα εμφανιστεί με τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής και παράδοξα, αυξημένη τριχοφυια στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.
  • Μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένης και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, μπορεί να εκδηλωθεί με εξασθένιση και ευθυπτότητα της τρίχας, ξηροδερμία και κνησμό.

 

Αν είσαι γυναίκα βιώνεις την τριχόπτωση σαν κυρίως αισθητικό πρόβλημα, μην ξεχνάς όμως μπορεί να σου μαρτυρά και κάποια κρυμμένη οργανική δυσλειτουργία!

Βρες την αιτία και ξερίζωσέ την!

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου
Ειδ. Ενδοκρινολόγος

Tags :
Δερματοπάθειες, Τριχόπτωση
Share :