Φλυκταινίδια (σπυράκια με πύον) στο τριχωτό της κεφαλής

Φλυκταινίδια (σπυράκια με πύον) στο τριχωτό της κεφαλής

Φλυκταινίδια είναι μικρά σπυράκια, όμοια με αυτά της ακμής, τα οποία έχουν πύο στη κορυφή τους. Τα φλυκταινίδια μπορεί να είναι είτε επώδυνα είτε με φαγούρα είτε χωρίς συμπτώματα. Παρουσιάζονται μεμονωμένα ή και διάσπαρτα σε όλο το τριχωτό της κεφαλής,πολλές φορές ενώνονται και σε ομάδες. Μετά την υποχώρηση των φλυκταινιδίων τις περισσότερες φορές εμφανίζεται απώλεια των τριχών και δημιουργείται ένα μικρό κενό χωρίς τρίχες.

Συχνά ο ασθενής, εκτός από το τριχωτό της κεφαλής, παρουσιάζει παρόμοια σπυράκια με πύον και σε άλλες θέσεις του σώματος, όπως στο πρόσωπο, κορμό, μασχάλες. Οι αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση των φλυκταινιδίων και στην συνέχεια στην απώλεια των τριχών (ουλωτική αλωπεκία) είναι πολλές.

Ουλωτική αλωπεκία

Η ουλωτική αλωπεκία, δηλαδή η απώλεια των τριχών, οφείλεται σε δερματοπάθειες που στοχεύουν κατευθείαν στον θύλακα της τρίχας (πρωτοπαθής ουλωτική αλωπεκία) ή σε δερματοπάθειες της γειτονικής του θύλακα περιοχής οι οποίες επηρεάζουν και τον θύλακα της τρίχας (δευτεροπαθής ουλωτική αλωπεκία). Υπάρχει λοιπόν μια ομάδα δερματοπαθειών οι οποίες εμφανίζουν μικρά ή μεγάλα φλεγμονώδη σπυράκια (οζίδια) που προοδευτικά ενώνονται σε ομάδες.

Στην ομάδα των δερματοπαθειών του τριχωτού της κεφαλής που εμφανίζουν φλυκταινίδια υπάγονται :
• Η αποψιλωτική θυλακίτιδα
• η νεκρωτική θυλακίτιδα
• η περιθυλακίτιδα με αποστημάτια (Hoffman)
• η χηλοειδής ακμή αυχένα
• η φλυκταινώδης διαβρωτική δερματοπάθεια

Συχνά ο ασθενής δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το πρόβλημα αυτό διότι δεν εντοπίζει τις μικρές κενές θέσεις στο τριχωτό της κεφαλής.Αυτός που παρατηρεί το πρόβλημα συνήθως είναι ο κομμωτής. Η επίσκεψη στο Δερματολόγο είναι απαραίτητη και μάλιστα πρέπει να γίνει το όσο γίνεται συντομότερα.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία οδηγεί στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου ώστε να μην προλάβουν να δημιουργηθούν κενά από τρίχες σημεία.Το λεπτομερές ιστορικό από το Δερματολόγο είναι απαραίτητο.Απαραίτητη είναι και η βιοψία.Η βιοψία είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία.Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι δέρματος 0,5-1cmστο χώρο του ιατρείουμε τοπική αναισθησία για ιστολογική διερεύνηση. Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να έχουμε ακριβή διάγνωση της αιτίας του προβλήματος. Κάθε δερματοπάθεια που οδηγεί σε ουλωτική αλωπεκία χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία.