Πότε ο ήλιος κάνει καλό;

1919_1396521188Όλοι ξέρουμε τους κινδύνους του ήλιου.

Υπάρχουν όμως μερικές παθήσεις στις οποίες τελικά λίγη ηλιοθεραπεία βοηθάει!

Για τις ευεργετικές του δράσεις υπεύθυνη είναι συνήθως η βιταμίνη D, την οποία παίρνουμε σε ποσοστό 95% με τη βοήθεια των ακτίνων UVB του ήλιου.

Φαίνεται ότι 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι ευεργετικά.

Σε αυτές τις 15 παθήσεις βοηθά η μέτρια έκθεση στον ήλιο

  1. Κατάθλιψη: Η έκθεση στον ήλιο παράγει σεροτονίνη, ειδικά όταν συνδυάζεται με άσκηση. Έρευνες έδειξαν ότι άσκηση σε εξωτερικό χώρο ανεβάζει περισσότερο τα επίπεδα σεροτονίνης από άσκηση σε κλειστό χώρο.
  2.  Καρδιοπάθειες: Πιστεύεται ότι η βιταμίνη D δρα προστατευτικά για την καρδιά. Στατιστικά έδειξαν ότι περισσότερα καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν το χειμώνα παρά το καλοκαίρι. Φαίνεται επίσης ότι μέτρια έκθεση σε UVB ακτινοβολία μειώνει την πίεση.
  3. Διαβήτης: Έρευνες έδειξαν ότι παιδιά από χώρες με λίγο ήλιο που λάμβαναν συμπλήρωμα με βιταμίνη D είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη ως ενήλικες σε σχέση με παιδιά που δεν παίρναν το συμπλήρωμα.
  4.  Εποχιακή κατάθλιψη: Είναι αναγνωρισμένος τύπος κατάθλιψης που οφείλεται σε έλλειψη έκθεσης στον ήλιο.
  5. Σκλήρυνση κατά πλάκας: Έρευνες έδειξαν ότι χώρες με περισσότερη ηλιοφάνεια έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης σκλήρυνσης, γεγονός όμως που μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες.
  6. Υγιή δόντια: Έρευνα έδειξε ότι παιδιά που ζούσαν σε ηλιόλουστες περιοχές είχαν πολύ λιγότερα οδοντικά προβλήματα, πιθανώς λόγω αλληλεπίδρασης της βιταμίνης D με το ασβέστιο.
  7. Χρόνιος πόνος: Η έκθεση στον ήλιο μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά ρευματολογικές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.
  8. Μορφές καρκίνου: Αν και υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί καρκίνο του δέρματος, μέτρια έκθεση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του εντέρου.
  9. Γονιμότητα: Η έκθεση στον ήλιο μειώνει την μελατονίνη, ορμόνη που μειώνει την γονιμότητα. Αμφιλεγόμενη έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που εκτίθονταν λιγότερο από μια ώρα την εβδομάδα στον ήλιο μπήκαν στην εμμηνόπαυση 7 με 9 χρόνια νωρίτερα. Στους άνδρες φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης.
  10. Έλλειψη ενέργειας: Η μείωση της μελατονίνης μας κάνει λιγότερο νυσταγμένους.
  11. Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Μέσω της βιταμίνης D αλλά και της ανοσοκατασταλτικής δράσης του ήλιου παρατηρείται σημαντική βελτίωση της νόσου Crohn και άλλων παθήσεων του εντέρου το καλοκαίρι.
  12. Πολυκυστικές ωοθήκες: Φαίνεται ότι ήπιες περιπτώσεις βοηθήθηκαν από συμπλήρωμα βιταμίνης D και ασβεστίου.
  13. Δερματικά προβλήματα: Η ψωρίαση, μερικές μορφές ακμής και το έκζεμα εμφανίζουν βελτίωση μετά την έκθεση στον ήλιο. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι μέτρια έκθεση στον ήλιο βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων χρόνιου εκζέματος και βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της ψωρίασης. Ο λόγος φαίνεται να είναι η τοπική ανοσκοταταστολή που προκαλλεί. Προσοχή όμως τραύματα και περιοχές που επουλώνονται πρέπει να μην εκτίθονται στον ήλιο καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπερμελάγχρωσης.
  14. Ανοσία: Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον αριθμό των λευκοκυττάρων υπεύθυνα για την ανοσία.
  15. Παχυσαρκία: Η σεροτονίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη.

Προσοχή!

15 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά, για περισσότερο χρόνο χρειάζεσαι αντηλιακό. Εγκαύματα αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος.

 

Tags :
Ακμή, Δερματοπάθειες, Δερματοχειρουργική, Έκζεμα, Καρκίνος δέρματος, Ψωρίαση
Share :