Το δέρμα στην πόλη γερνάει πιο γρήγορα

Όλοι οι κάτοικοι των πόλεων, παρατηρούμε τη σκόνη που μαζεύεται στην επιφάνεια των αυτοκινήτων όταν αυτά έχουν καιρό να πλυθούν.

Σκεφτείτε ότι το δέρμα μας είναι ακριβώς στον ίδιο βαθμό εκτεθειμένο. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η μόλυνση των πόλεων βλάπτει το δέρμα μας ακριβώς το ίδιο όσο και το τσιγάρο. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γιαυτό;

Σύμφωνα με μια έρευνα της ευρωπαϊκής επιτροπής για το περιβάλλον, ο αέρας που αναπνέουμε στην Ευρώπη δεν είναι καθαρός. Πολλά βλαπτικά μικροσωματίδια είναι έως και δύο μέχρι και τρεις φορές αυξημένα σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα.
Αυτό οφείλεται κυρίως στα αυτοκίνητα και στην έλλειψη πρασίνου.

Το δέρμα μας, το οποίο δρα ως φυσιολογικός φραγμός απέναντι στα βλαπτικά μικροσωματίδια του περιβάλλοντος, επηρεάζεται πολύ εύκολα από τον αέρα τον οποίο αναπνέουμε στον δρόμο αλλά ακόμη και μέσα στο σπίτι μας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της California είχανε ήδη ανακαλύψει μερικά χρόνια πριν, ότι το δέρμα των ανθρώπων που ζουν σε βιομηχανικές περιοχές έχει χαμηλότερο ποσοστό βιταμίνης Ε, το οποίο μειώνει τη δυνατότητα του δέρματος να δρα ως φραγμός απέναντι στις βλαπτικές ουσίες του περιβάλλοντος.

Ακόμα οι ελεύθερες ρίζες που βρίσκονται σε αυξημένη ποσότητα στον αέρα των πόλεων μειώνουν τη δυνατότητα του δέρματος να παράγει κολλαγόνο και έτσι επιταχύνουν τη γήρανση.

Μια πιο σύγχρονη έρευνα, έδειξε ότι το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την μόλυνση του περιβάλλοντος, οδηγεί σε πρόωρη γήρανση αλλά και χειροτερεύει την ακμή.

Μακροπρόθεσμα η μόλυνση της ατμόσφαιρας μπορεί να δημιουργήσει και άλλα δερματικά προβλήματα όπως αλλεργίες, έκζεμα και χειροτέρευση της ψωρίασης.

Υπάρχουν λύσεις;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια μαγική κρέμα που μπορεί να εξαφανίσει τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο δέρμα.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το δέρμα συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ώστε να καθαρίσουν οι πόροι από τα μικροσωματίδια του περιβάλλοντος όσο το δυνατόν καλύτερα.

Επίσης προτείνουν να χρησιμοποιούμε αντιοξειδωτικά προϊόντα που μπλοκάρουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και ένα καλό αντηλιακό.

Φαίνεται ότι μια μία ισορροπημένη διατροφή και η συχνή άσκηση μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

Τέλος αν είναι δυνατόν είναι καλυτέρα να αποφεύγονται περιοχές της πόλης με βαριά βιομηχανία και μεγάλη κίνηση.

Tags :
Αισθητική Δερματολογία, Ακμή, Δερματοπάθειες
Share :