Θεραπεία ακμής

Η φλεγμονή γνωρίζουμε ότι παίζει βασικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ακμής. Το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής, η αύξηση της παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, η αύξηση των κυκλοφορούντων ανδρογόνων καθώς και η προβληματική κερατινοποίηση της επιδερμίδας θεωρούνται ακόμα οι βασικές αιτίες εμφάνισης ακμής.

 

Η καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της ακμής και του ρόλου της φλεγμονής οδήγησε στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και στη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων. Παρόλα αυτά τα τοπικά αντιβιοτικά καθώς και αυτά που λαμβάνονται από το στόμα παραμένουν η βασική και πρώτη επιλογή στη θεραπεία της ακμής μαζί με τα τοπικά ρετινοειδή και το υπεροξείδιο του βενζολίου.

 

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες δίνουν όμως έμφαση στη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης αντίστασης σε αυτά.

 

Seysara – Sarecycline: Σαρεκυκλίνη μία νέα τετρακυκλίνη

Οι τετρακυκλίνες έχουν χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της ακμής ήδη από το 1950. Εκτός της δράσης τους ως αντιβιοτικό οι τετρακυκλίνες φαίνεται ότι έχουν και αντιφλεγμονώδη ιδιότητα καθώς και άλλες βιολογικές δράσεις.

Η Σαρεκυκλίνη (Seysara – Sarecycline), το νέο αυτό σκεύασμα είναι μία τετρακυκλίνη με πολύ πιο στενό φάσμα δράσης σε σχέση με τις άλλες τετρακυκλίνες και μειωμένη επίδραση στα βακτήρια του εντέρου.

Η Σαρεκυκλίνη στις νέες μελέτες έδειξε πολύ γρήγορη αντιφλεγμονώδη δράση μόλις σε τρεις εβδομάδες και εξαιρετικά αποτελέσματα στην μείωση της ακμής. Φαίνεται ότι θα αποτελέσει βασικό θεραπευτικό όπλο στην αντιμετώπιση της ακμής το 2021.

 

Ταζαροτένη: ένα παλιό σκεύασμα σε νέα μορφή

Η ταζαροτένη ως τοπικό σκεύασμα είναι διαθέσιμη σε κρέμα, τζελ και αφρό. Παρομοίως με τα υπόλοιπα ρετινοειδή η ταζαροτένη τοπικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. 

Ο αφρός όμως ταζαροτένης που αναπτύχθηκε τελευταία, εκτός από την ευκολία εφαρμογής μειώνει και τα ερεθιστικά αυτά φαινόμενα. Ο αφρός εφαρμόζεται εύκολα και εισχωρεί στην επιδερμίδα. Δεν περιέχει αλκοόλη, αρωματικά και parabens.

Οι μελέτες μέχρι στιγμής έδειξαν πολύ καλά αποτελέσματα μετά από 12 εβδομάδες εφαρμογής.

 

Τοπική μινοκυκλίνη

Η Μινοκυκλίνη αποτελούσε ένα από τα βασικότερα φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής. Η χορήγηση της όμως από το στόμα σχεδόν εγκαταλείφθηκε λόγω των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που πιθανώς να προκαλέσει όπως για παράδειγμα η εμφάνιση συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, αλλά και αλλαγή της χρώσης των ούλων

Τελευταία όμως αναπτύχθηκε κρέμα μινοκυκλίνης με πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου. Η κρέμα μινοκυκλίνης εκτός από την εξαιρετική της δράση στην ακμή φαίνεται ότι βελτιώνει εξαιρετικά και την εμφάνισή της ροδόχρου νόσου.

 

Clascoterone (Winlevi)

Η Clascoterone – Winlevi αποτελεί μία νέα κρέμα για τη μέτρια και σοβαρή ακμή η οποία στοχεύει τους υποδοχείς ανδρογόνων στο δέρμα και μπλοκάρει τη συγκέντρωση ανδρογόνων σε αυτούς. Ανταγωνίζεται την διυδροτεστοστερόνη (DHT) και μπλοκάρει την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με την παραγωγή ανδρογόνων. 

Τα ανδρογόνα αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος και τη φλεγμονή στον τεχντριχικό θύλακα οδηγώντας στην εμφάνιση ακμής. 

Τα αντιανδρογόνα αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή στην αντιμετώπιση της ακμής και μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν επιλεκτικά σε κάποιες γυναίκες με τη μορφή αντισυλληπτικών. Η ύπαρξη όμως πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών έκανε ιατρούς και ασθενείς επιφυλακτικούς απέναντι σε αυτήν την επιλογή.

Η ανάπτυξη τοπικής κρέμας αντιανδρογόνων αποτελεί ένα εξαιρετικά υποσχόμενο όπλο στα χέρια του δερματολόγου για τη θεραπεία της ακμής στις κλασικές ορμονοεξαρτώμενες θέσεις όπως για παράδειγμα η Ζώνη Τ, τόσο σε γυναίκες που δεν επιθυμούν τη λήψη αντισυλληπτικών όσο πιθανώς και σε άνδρες ασθενείς.

 

Ισοτρετινοΐνη: το βασικό μας όπλο

Η ισοτρετινοΐνη αποτελεί η βασικότερη θεραπεία μέτριας και σοβαρής ακμής και νέες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της. Οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν σε μία συνολική δοσολογία 120-150 mg ανά κιλό ενώ φαίνεται ότι ακολούθηση της αγωγής με χαμηλότερη δόση για ένα με δύο μήνες μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά και μακροχρόνια αποτελέσματα. 

 

 

 

 

 

Συμπερασματικά, η ακμή είναι μια δερματοπάθεια η οποία πλέον θεραπεύεται πλήρως, αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Η ιατρική μας ομάδα παραμένει ενημερωμένη σχετικά με τις εξελίξεις στις νέες θεραπευτικές μεθόδους ώστε να προσφέρει στους ασθενείς μας την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη για αυτούς θραπευτική προσέγγιση.

 

Πηγή: MDedge Dermatology

Tags :
Ακμή, Δερματοπάθειες
Share :