Πώς να κόψω τα νύχια του μωρού μου;

Προσεκτικά!

Ειδικά για τα παιδιά με έκζεμα, με ευαίσθητο δέρμα που έχουν την τάση να ξύνονται είναι απαραίτητο να περιποιούμαστε τακτικά τα νυχάκια τους.

Η πρώτη φορά μπορεί να φαίνεται σαν μια τεράστια πρόκληση. Τα νύχια των παιδιών είναι πολύ μικρά και τα παιδιά σπάνια θα καθίσουν ήσυχα. Καταρχήν ηρέμησε και οπλίσου με υπομονή. Απέφυγε να κόψεις τα νύχια του μωρού σου πριν αυτό γίνει ενός μηνός. Πριν τον πρώτο μήνα τα νύχια είναι πολύ μικρά και δύσκολα διακρίνεις πού ξεκινούν τα δάκτυλα. Αν το μωρό σου ξύνεται πριν τον ένα μήνα, φόρεσέ του γαντάκια ή καλτσάκια στα χέρια ώστε να μην αυτοτραυματιστεί.

Καλό είναι όταν κόβεις τα νύχια του μωρού σου να έχεις βοήθεια. Ο ένας το κρατάει σχετικά ακίνητο και ο άλλος προσεκτικά περιποιείται να νύχια.

Τι θα χρειαστείς

νύχια μωρά
ψαλιδάκι για μωρό

Ψαλίδι για μωρά: συνήθως έχουν στρογγυλεμένη άκρη για ασφάλεια

Νυχοκόπτης για μωρά: νυχοκόπτης σε αντίστοιχο μέγεθος

Λίμα για μωρά: λίμα σε αντίστοιχο μέγεθος

Αν λιμάρεις τα νύχια του μωρού συχνά, μπορεί να αποφύγεις το κόψιμό τους τελείως. κράτα σταθερά τα δάχτυλά του τραβώντας το κάτω μέρος του δαχτύλου ελαφρά προς τα πίσω ώστε να προεξέχει το νύχι όσο γίνεται. Λίμαρε το νύχι με γρήγορες, κοφτές κινήσεις. Όταν τελειώσεις άγγιξε με το δάχτυλό σου την άκρη του νυχιού και σιγουρέψου ότι είναι ομαλό.

Κάθε πότε πρέπει να περιποιούμαι τα νύχια του μωρού μου;

Τα νύχια του μωρού μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Καλό είναι να κόβεις τα νύχια στα χέρια δύο φορές την εβδομάδα και στα πόδια μία φορά την εβδομάδα. Αν δεις ότι το μωρό σου ξύνεται και ματώνει είναι ώρα να περιποιηθείς τα νύχια του.

Πώς κόβω τα νύχια του μωρού μου;

Δοκίμασε όταν το μωρό είναι ήρεμο. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που το προσπαθούν όταν το μωρό κοιμάται ή τρώει. Άλλοι το δοκιμάζουν μετά το μπάνιο όταν τα νύχια είναι πιο μαλακά. Κράτα το δάχτυλο σταθερό, τράβηξε το δέρμα ελαφρά προς τα πίσω και χρησιμοποιώντας το κατάλληλο ψαλιδάκι ή νυχοκόπτη ακολουθώντας τη φυσιολογική πορεία του νυχιού, ώστε όταν αφήσεις το δάχτυλο και πάλι χαλαρό το νύχι να μην προεξέχει. Αν δεν καταφέρεις να κόψεις τελείως το νύχι, καλύτερα ξαναπροσπάθησε με το ψαλιδάκι και μην το τραβήξεις με το χέρι, καθώς μπορεί να σκιστεί βαθιά προκαλώντας μικροτραυματισμούς και μολύνσεις. Έλεγξε αν το όριο του νυχιού είναι ομαλό και αν χρειαστεί λίμαρέ το.

Για τα νύχια των ποδιών η διαδικασία είναι η ίδια, με τη μόνη διαφορά ότι τα νύχια πρέπει να κόβονται ευθεία και όχι με καμπύλη για να αποφύγουμε την είσφρυση όνυχος.

Τι να κάνω αν κατά λάθος τραυματίσω το μωρό μου;

Το σημαντικότερο είναι να διατηρήσεις την ηρεμία σου. Αν βγάλεις μια κραυγή ή αντιδράσεις υπερβολικά το μωρό σου λογικό είναι να φοβηθεί. Αν συμβεί μικροατύχημα τύλιξε την περιοχή με μια καθαρή γάζα και πίεσέ την ελαφρά για 5 λεπτά. Βάλε λίγη αντισηπτική αλοιφή στην περιοχή και κλείσε την με αυτοκόλλητο επίδεσμο.

Εγγραφείτε για περισσότερες δερματολογικές συμβουλές: [wysija_form id=”1″]

Tags :
Uncategorized, Γενικά
Share :