Οι φίλοι ασθενών με καρκίνο του δέρματος μπορούν να βοηθήσουν!

Οι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος και συγκεκριμένα με μελάνωμα μπορούν να επιστρατεύουν τους φίλους και συγγενείς τους για να αναζητούν νέες ύποπτες βλάβες σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν στο παρελθόν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος και οι φίλοι και συγγενείς τους θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν να εντοπίζουν δυνητικά καρκινικές βλάβες εξετάζοντας το δέρμα. Η νέα έκθεση δείχνει ότι κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων, οι ίδιοι αυτοί ασθενείς ήταν σε θέση να βελτιώσουν την επιβίωσή τους.

Οι ασθενείς με μελάνωμα συμβουλεύονταν μέχρι τώρα να χρησιμοποιούν καθρέφτες ή κάμερες για να εξετάζουν περιοχές δύσκολες στην επισκόπιση όπως η πλάτη και το κεφάλι τους.

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε σε 395 ζευγάρια των ασθενών με μελάνωμα που είχαν λάβει εκπαίδευση στην εξέταση του δέρματος από ειδικούς.

Συνολικά, στην ομάδα που είχε εκπαιδευτεί εντοπίστηκαν 51 νέα μελανώματα σε πολύ αρχικό στάδιο, σε σύγκριση με 18 μόνο μελανώματα που βρέθηκαν από την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε εκπαίδευση.

Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς μπορούν και πρέπει να ζητήσουν από τους φίλους ή τους συγγενείς τους να βοηθήσουν στην εξέταση του σώματός τους για ύποπτες βλάβες.

Tags :
Δερματοχειρουργική, Καρκίνος δέρματος
Share :