Μεταμόσχευση δέρματος

Επισκευτείτε την ελληνική ομάδα υποστήριξης ασθενών με λεύκη: leuki.gr και την ομάδα στο facebook: https://www.facebook.com/groups/1582289215324602

Τι είναι η μεταμόσχευση δέρματος;

skin-graft1Η μεταμόσχευση δέρματος είναι μία χειρουργική διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται δέρμα από ένα σημείο του σώματός (δότης), και εφαρμόζεται σε ένα διαφορετικό μέρος του σώματος (λήπτης).

Εφαρμόζεται από εξειδικευμένο δερματοχειρουργό. Γίνεται σε τοπική η ολική αναισθησία.

Πότε γίνεται μεταμόσχευση δέρματος;

Γενικότερα χρησιμοποιούμε τη μεταμόσχευση δέρματος για να καλύψουμε με δέρμα μια ανοιχτή πληγή.
Συνήθως εφαρμόζεται μετά από βαθειά εγκαύματα, μεγάλες ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται, χρόνια έλκη, ή μετά από αφαίρεση δερματικού όγκου σε περιοχές με μεγάλη τάση όπου δεν μπορούμε να κλείσουμε την πληγή άμεσα με ράμματα.

Τύποι μεταμοσχεύσεις δέρματος

Υπάρχουν δύο τύποι μεταμοσχεύσεις δέρματος: μικρού πάχους του δέρματος και πλήρους πάχους δέρματος.

Μικρού πάχους: για αυτόν τον τύπο την μεταμόσχευση δέρματος αναφέρονται μόνο παραπάνω δυο επίπεδα του δέρματος, η επιδερμίδα και το χόριο από το σημείο δότη. Συνήθως αυτά τα μοσχεύματα χρησιμοποιούνται για να καλύψουμε μεγάλες περιοχές με δερματικό έλλειμμα.
Το μόσχευμα σε αυτή την περίπτωση είναι πιο λεπτό και εύθραυστο.

Πλήρους πάχους: σε αυτήν την περίπτωση αφαιρείται το δέρμα με όλα του τα επίπεδα από το σημείο δότη. Χρησιμοποιείται συνήθως για μικρές περιοχές δερματικού ελλείμματος, συνήθως στο πρόσωπο.
Συνήθως το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο.

Διαδικασία

Όταν η επέμβαση γίνει με τοπική αναισθησία εγχύεται το αναισθητικό στην περιοχή δότη και στην περιοχή λήπτη, αφαιρείται το μόσχευμα είτε με νυστέρι είτε με ειδικό μηχάνημα και εφαρμόζεται στην περιοχή που πρέπει με ράμματα.
Στο τέλος εφαρμόζεται ειδική πιεστική περίδεση.

Γενικά η μεταμόσχευση δέρματος είναι μια σχετικά περίπλοκη δερματοχειρουργική επέμβαση, χωρίς όμως ιδιαίτερους κινδύνους.
Αν ο δερματοχειρουργός έχει εμπειρία στη διαδικασία, είναι μια εξαιρετική λύση για περιοχές με χρόνια έλκη ή όταν μια επέμβαση στο πρόσωπο είναι αναγκαία.

για μεταμόσχευση μελανινοκυττάρων για τη λεύκη δείτε εδώ

Εγγραφείτε για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες: [wysija_form id=”1″]

Tags :
Δερματοχειρουργική
Share :