Ακμή: Ερωτήσεις – το λεξικό της Ακμής

Στην νέα κατηγορία “Μας ρωτάτε” του myskin θα συμπεριλάβουμε άρθρα με απλές και σύντομες απαντήσεις σε δικές σας ερωτήσεις με τη μορφή λεξικού. Ξεκινάμε με την ακμή, ένα θέμα που απασχολεί πολλούς.

 1. Ακμή αίτια: Η ακμή έχει πολλές αιτίες. Οι βασικότερη είναι η υπερπαραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, η οποία μπορεί να οφείλεται σε λόγους ορμονικούς ή σπανιότερα σε τοπικές παθήσεις του δέρματος.
 2. Ακμή αντιβίωση: Συχνά για τη θεραπεία της ακμής χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά όπως η δοξικυκλίνη για λίγες εβδομάδες. Έχουν καλά αποτελέσματα σε κάποιες μορφές ακμής.
 3. Ακμή αντιμετώπιση: Η αντιμετώπιση της ακμής εξαρτάται από τον τύπο της και από την αιτία της. Χρησιμοποιούνται τοπικές θεραπείες αλλά και χάπια.
 4. Ακμή αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο / χωρίς φάρμακα: Κάποιες φορές, σε ήπιες μορφές ακμής, η αντιμετώπιση με φυσικές μεθόδους όμως το χαμομήλι και η ρύθμιση της διατροφής αρκούν για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.
 5. Ακμή αντιμετώπιση στο σπίτι: Κυκλοφορούν άπειρα καθαριστικά και κρέμες τις οποίες μπορεί να προμηθευτεί ο ασθενής χωρίς συνταγή ιατρού. Καλό είναι πάντως να επισκέπτεστε τον δερματολόγο σας.
 6. Ακμή βιταμίνες / βιταμίνη Α / βιταμίνη Ε: Βιταμίνες όπως η βιταμίνη C βοηθούν σχετικά τα συμπτώματα, ενώ μια από τις σημαντικότερες θεραπείες της ακμής είναι τα ανάλογα της βιταμίνης Α.
 7. Ακμή βότανα / βοτανοθεραπεία / γιατροσόφια / φυσική θεραπεία: Χρησιμοποιείται συχνά με καλά αποτελέσματα το πράσινο τσάι και το χαμομήλι σε τοπικά επιθέματα.
 8. Ακμή βρεφική: Η ακμή εμφανίζεται συχνά σε βρέφη και παιδιά. Η ακμή βρέφους δεν είναι επικίνδυνη. Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ.
 9. Ακμή γάλα / γαλακτοκομικά: Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το γάλα επηρεάζει αρνητικά της ακμή λόγω του ότι αυξάνει την ινσουλίνη και άλλες ορμόνες. Καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση.
 10. Ακμή γεννητικών οργάνων: Πρόκειται συνήθως για διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, μια πάθηση διαφορετική από την ακμή που θα αναλύσουμε σε αντίστοιχο άρθρο. Μπορεί να εμφανιστεί και στις μασχάλες και στην περιοχή των οπισθίων.
 11. Ακμή γλουτών: Οι γλουτοί είναι μια σχετικά σπάνια θέση εμφάνισης ακμής. Χρειάζεται να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. Επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας.
 12. Ακμή γύρω από το στόμα: Πρόκειται για ξεχωριστή πάθηση και συνήθως προκαλείται από καλλυντικά ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες ενώ συχνά εμφανίζεται μετά από κατάχρηση κορτιζόνης στο πρόσωπο. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι μορφή της ροδόχρου νόσου.
 13. Ακμή δερματολόγος: Ο Δερματολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να θέσει τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Στη Θεσσαλονίκη μπορείτε ευχαρίστως να επισκεφτείτε εμάς.
 14. Ακμή διάρκεια: Δεν έχει καθορισμένη διάρκεια. Μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.
 15. Ακμή διατροφή: Η διατροφή αντίθετα με ότι πιστεύοταν παλιότερα παίζει ρόλο στην ακμή. Δείτε περισσότερα εδώ.
 16. σπυράκιαΑκμή εγκυμοσύνης: Πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση λόγω των ορμονικών αναστατώσεων. Αντιμετωπίζεται τοπικά.
 17. Ακμή είδη: Υπάρχουν διάφορα στάδια ακμής, ανάλογα με τη βαρύτητα και την εμφάνισή της. Περισσότερα εδώ.
 18. Ακμή ενηλίκων (αίτια, αντιμετώπιση, θεραπεία) / ακμή μετά τα 20 /30/40: Οφείλεται σε ορμονικές αναστατώσεις. Περισσότερα εδώ.
 19. Ακμή εφήβων: Στην εφηβεία εμφανίζεται φυσιολογικά ακμή. Αυτό δε θα πει ότι δεν χρειάζεται αντιμετώπιση. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να μείνουν ουλές και σημάδια.
 20. Ακμή ηλικία: Αν και εμφανίζεται συνήθως σε εφήβους, η ακμή ενηλίκων δεν είναι σπάνια.
 21. Ακμή ήλιος: Η ακμή βελτιώνεται άμεσα μετά την έκθεση στον ήλιο, αργότερα όμως εμφανίζεται το φαινόμενο rebound, τα συμπτώματα γίνονται ακόμα πιο έντονα.
 22. Ακμή ήπια / ήπιας μορφής: οι ήπιες μορφές ακμής αντιμετωπίζονται συνήθως με κρέμες.
 23. Ακμή θεραπεία: Η θεραπεία της ακμής εξαρτάται από το στάδιο και τη μορφή της. Χρειάζεται καθημερινός καθαρισμός και ανάλογα κρέμες, χάπια, λέιζερ κ.α..
 24. Ακμή ισοτρετινοΐνη: Δείτε εδώ.
 25. Ακμή και αντισυλληπτικά: Δείτε εδώ.
 26. Ακμή και ζάχαρη: Δείτε εδώ.
 27. Ακμή και λεμόνι/ ξύδι: Πολλοί υποστηρίζουν ότι το λεμόνι βελτιώνει την εμφάνιση της ακμής. Εξάλλου τα peelings που χρησιμοποιούνται έχουν συχνά οξέα όμοια με του λεμονιού.
 28. Ακμή και ομοιοπαθητική: Κατά τη γνώμη μας δεν έχει αποτέλεσμα.
 29. Ακμή και ύπνος: Δείτε εδώ.
 30. Ακμή και ψυχολογία: Η ακμή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία ειδικά των εφήβων. Γι αυτό χρειάζεται άμεση θεραπεία για την αποκατάσταση της θετικής τους εικόνας.
 31. Ακμή και ωορρηξία: Οι φάσεις της περιόδου μπορεί να επηρεάσουν τα συμπτώματα ακμής της γυναίκας με επιδείνωση συνήθως λίγες μέρες πριν την περίοδο.
 32. Ακμή καταπολέμηση: δες θεραπεία.
 33. Ακμή κρέμα: Τοπικές κρέμες υπάρχουν πάρα πολλές, για λεπτομέρειες δείτε εδώ.
 34. Ακμή λιπαρότητα: Η ακμή οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος. Γι αυτό και πολλά προϊόντα στοχεύουν στη μείωση της δράσης των σμηγματογόνων αδένων.
 35. Ακμή λόγω ορμονών / ορμονικών διαταραχών: Όπως είδαμε ορμονικές καταστάσεις μπορεί να επηρεάζουν την ακμή ή και να την προκαλούν. Χρειάζεται πλήρης έλεγχος με τη βοήθεια δερματολόγου.
 36. Ακμή λόγω πολυκυστικών: Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι συχνή αιτία ακμής. Δείτε εδώ.
 37. Ακμή λύσεις: δες θεραπεία.
 38. Ακμή Μαγιόρκα: Η ακμή της Μαγιόρκα είναι ένας τύπος ακμής που εμφανίζεται το καλοκαίρι συνήθως στον κορμό.
 39. Ακμή μάσκες: Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές μάσκες για την ακμή άλλες με καλύτερα και άλλες με χειρότερα αποτελέσματα. Συνήθως χρειάζεται επιπρόσθετη θεραπεία με φάρμακα.
 40. Ακμή με αποστήματα / με πύον: Πρόκειται για κυστική ακμή, μια σοβαρή μορφή ακμής που χρειάζεται χάπια.
 41. Ακμή μέλι: Το μέλι λόγω των αντισηπτικών του ιδιοτήτων έχει αναφερθεί ότι βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων.
 42. Ακμή νεογνού / νεογέννητου: δες εδώ
 43. Ακμή νερό: Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, πάντως η αύξηση της κατανάλωσης νερού από μόνη της δεν αρκεί για τη θεραπεία της ακμής.
 44. Ακμή ξεφλούδισμα / ξηρότητα: Πολλές θεραπείες για την ακμή έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια το ξεφλούδισμα. Δώστε έμφαση στην ενυδατική κρέμα.
 45. Get-rid-of-razor-bumps-150x150Ακμή ξύρισμα: δες εδώ.
 46. Ακμή ορμόνες / ορμονικό πρόβλημα: δες αιτίες
 47. Ακμή ουλές: δες εδώ
 48. Ακμή πλάτης (ράχης) / προσώπου:  Είναι μια συχνή θέση εμφάνισης της ακμής. Η θεραπεία παραμένει ίδια με κρέμες ή χάπια.
 49. Ακμή ρετινοειδή: Πρόκειται για την ισοτρετινοΐνη σε χάπια ή άλλα ρετινοειδή σε κρέμες. Είναι πολύ αποτελεσματική για κάποιες μορφές ακμής.
 50. Ακμή ροδόχρους: δες εδώ.
 51. Ακμή στα…: ανεξάρτητα αν είστε 18, 19, 20, 25, 30, 40 ή 50 η ακμή χρειάζεται θεραπεία. Η ακμή στην ενήλικη ζωή συνδέεται σχεδόν πάντα με έστω μικρή ορμονική διαταραχή.
 52. Ακμή στο πιγούνι, στο στήθος και στους ώμους: Σχετικά συχνή θέση ακμής, ακολουθήστε την κανονική σας θεραπεία.
 53. Ακμή τι να κάνω: επισκεφτείτε δερματολόγο!
 54. Ακμή τρόποι αντιμετώπισης: ανάλογα με το στάδιο της ακμής δίνονται προϊόντα καθαρισμού, κρέμες ή χάπια.
 55. Ακμή υπερτρίχωση: Είναι ένδειξη ορμονικής διαταραχής, συνήθως συνδρόμου πολυκυστικών. Δείτε εδώ.
 56. Ακμή υποτροπή: Η ακμή εμφανίζει συχνά υποτροπές αν το αρχικό πρόβλημα (ορμονικό;) δεν αντιμετωπιστεί. Γι αυτό είναι απαραίτητη η εύρεση της αιτίας της.
 57. Ακμή φαγούρα: Συνήθως η ακμή δεν ξύνει. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας.
 58. Ακμή φαρμακα / φαρμακευτική αγωγή: δες θεραπεία
 59. Ακμή φυσικά προϊόντα / φυσκή αντιμετώπιση / φυσική καταπολέμηση / χαμομήλι / χωρίς φάρμακα: δες Ακμή αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο / χωρίς φάρμακα
 60. Ακμή χάπια: δες εδώ
 61. Ακμή χημικό πήλινγκ: δες εδώ
 62. Ακμή χρόνια: Αν μείνει χωρίς θεραπεία η ακμή μπορεί να επιμένει για χρόνια. Συνήθως πρόκειται για ορμονική αναστάτωση.
 63. Ακμή ψάρι / ψευδάργυρος / ζάχαρη / Ω3: δες εδώ
 64. Είναι η ακμή κολλητική: Όχι! Η ακμή δεν είναι κολλητική.
 65. Ξαφνική ακμή (acne fulminans): Πρόκειται για σοβαρής μορφής ακμή, μάλλον μικροβιακής αιτιολογίας. Χρειάζεται γρήγορα θεραπεία. 
Tags :
Ακμή, Δερματοπάθειες, Μας Ρωτάτε
Share :