Λίπωμα

Δερματολόγος σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Πολύγυρο Χαλκιδικής Myskin

λίπωμα

Τι είναι το λίπωμα;

Το λίπωμα είναι καλοήθης όγκος, που αποτελείται από ώριμα λιποκύτταρα και εντοπίζεται σε οποιοδήποτε τμήμα του σώματος, όπου υπάρχει λίπος. H κλινική εικόνα είναι αυτή του καλώς περιγεγραμμένου, στρόγγυλου, μαλακού, ευκίνητου, ενίοτε λοβωτού, ασυμπτωματικού όγκου, διαφόρου μεγέθους. Το επικαλύπτον δέρμα είναι φυσιολογικό. Τα λιπώματα είναι μονήρη ή πολλαπλά (συχνά αποτελούν σύνδρομα). Τα πολλαπλά, συμμετρικά εντοπίζονται στις ρίζες των άκρων, στο γλουτό, στην κοιλιά, στο λαιμό και πιθανώς σχετίζονται με κληρονομικές δερματοπάθειες.

Θεραπεία λιπώματος

Για τη θεραπεία του λιπώματος προσφέρονται οι εξής θεραπείες: χειρουργική αφαίρεση, λιποαναρρόφηση, λιποδιάλυση με τοπική έγχυση φωσφατιδιλχολίνης.

Ανάλογα λοιπόν με τη θέση του λιπώματος, το μέγεθος, τον αριθμό και το αναμενόμενο αισθητικό αποτέλεσμα αποφασίζεται από κοινού, με τον ασθενή, η κατάλληλη θεραπεία. Ένα λιπώμα αφαιρείται είτε επειδή είναι επώδυνο είτε επειδή προκαλεί δυσμορφία. Η ανάπτυξή τους είναι αργή σε μέγεθος, επομένως υπάρχουν για πολλά χρόνια. Ραγδαία αυξανόμενος υποδόριος όγκος χρήζει ανάλογης προσοχής και διερεύνησης. Τα αγγειολιπώματα είναι συχνά επώδυνα. Επώδυνο είναι επίσης το λιπώμα υπό φλεγμονή indegenerique.be.

Διαβάστε εκτενέστερα το δημοσιευμένο μας άρθρο