Υπεριδρωσία

Δερματολόγος σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Πολύγυρο Χαλκιδικής Myskin

iperidrosiaΥπεριδρωσία είναι η παθολογική υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες.

Η παθολογικά αυτή έκκριση ιδρώτα είναι πέραν της ποσότητας που απαιτείται για τη φυσιολογική θερμορύθμιση. Συνηθέστερη είναι η υπεριδρωσία παλαμών και πελμάτων.

 

Είδη υπεριδρωσίας

Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.
Η πρώτη είναι συνήθως εστιακή, οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση. Ξεκινά συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία.
Η δευτεροπαθής οφείλεται σε ενδοκρινικές, μεταβολικές ή άλλες διαταραχές.

Οι κύριες εντοπίσεις υπεριδρωσίας είναι οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο. Ξεκινά στην παιδική ή εφηβική ηλικία, υπάρχει πολύ συχνά θετικό οικογενειακό ιστορικό και επιδεινώνεται με το stress, την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοολούχων ποτών.

Θεραπεία υπεριδρωσίας

• Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία αρκεί η θεραπεία του αιτίου της.
• Στην εστιακή υπεριδρωσία η αντιμετώπιση περιλαμβάνει είτε γενικά μέτρα (ελαφρά ένδυση, δροσερό περιβάλλον, πρόσληψη υγρών) είτε ειδικά.
Τα τελευταία μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά σκευάσματα με άλατα αλουμινίου, άλατα ζιρκονίου, φορμαλδεΰδη κ.ά. ή συστηματική αγωγή με αντιχολινεργικά, ανταγωνιστές ασβεστίου και ηρεμιστικά.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες επεμβατικές μέθοδοι όπως:
• Ιοντοφόρηση: Εισαγωγή ιόντων στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος για την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων στο επίπεδο της κερατίνης apoteketgenerisk.com.
• Χειρουργική: Προτείνεται σε σοβαρές περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό.
• Ενέσεις βουτιλινικής τοξίνης (Botox-A): Αναστέλλουν την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης και προκαλούν προσωρινή χημική απονεύρωση. Το Botox που εγχέεται στο δέρμα επιλεκτικά εμποδίζει τον ιδρώτα στους αδένες μπλοκάροντας το ερέθισμα. Άλλες λειτουργίες νεύρων δεν επηρεάζονται. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές μετά από 1-2 ημέρες και διαρκεί περίπου 4-6 μήνες.
• Laser: Η χρήση laser στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σχετικά πρόσφατη.