Εξάνθημα

Δερματολόγος σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Πολύγυρο Χαλκιδικής Myskin

εξάνθημα

Εξάνθημα – Αιτίες

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες εξανθήματος και κάθε ένα χρειάζεται έγκαιρη έρευνα από δερματολόγο.

Εξανθήματα μπορεί να προκληθούν από νόσους όπως από ιούς (π.χ. ανεμοβλογιά) ή οργανικές καταστάσεις (π.χ. λύκος), από αλλεργίες όπως η κνίδωση και το έκζεμα, από παράσιτα όπως οι ψείρες και η ψώρα, από αντίδραση σε χημικές ουσίες και από πολλές άλλες αιτίες.
Ένα απλό εξάνθημα καλείται δερματίτιδα, εννοώντας φλεγμονή του δέρματος. Η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται από πράγματα που ακουμπούν το δέρμα, όπως:

  • Χημικά σε ελαστικά, λάτεξ ή λαστιχένια προϊόντα
  • Καλλυντικά, σαπούνια και απορρυπαντικά
  • Χρώματα και άλλα χημικά σε ρούχα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται ως κηλίδες ερυθρότητας και απολέπισης γύρω από τα φρύδια, βλέφαρα, στόμα, μύτη, τον κορμό και πίσω από τα αυτιά. Εάν συμβεί στο κρανίο, καλείται πιτυρίδα στους ενήλικες και νινίδα στα βρέφη.
Η ηλικία, το στρες, η κόπωση, ο ακραίος καιρός, το λιπαρό δέρμα, το μη-συχνό λούσιμο, και οι αλκοολούχες λοσιόν επιδεινώνουν αυτή την αβλαβή αλλά ενοχλητική κατάσταση.
Άλλα κοινά αίτια ενός εξανθήματος περιλαμβάνουν:

Έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) – τείνει να εμφανίζεται σε άτομα με αλλεργίες ή άσθμα. Το εξάνθημα αυτό είναι γενικά ερυθρό, προκαλεί φαγούρα και απολέπιση.
Ψωρίαση – τείνει να εμφανίζεται ως ερυθρές κηλίδες με φαγούρα και απολέπιση επί των αρθρώσεων και στο κρανίο. Μπορεί να επηρεαστούν τα νύχια του χεριού.
Κηρίο – κοινό σε παιδιά, η λοίμωξη αυτή οφείλεται σε βακτήρια που ζουν στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος. Φαίνεται ως κόκκινα έλκη που μετατρέπονται σε φλύκταινες, διαρρέουν και στη συνέχεια εφελκιδοποιούνται.
Έρπης – μια επώδυνη φλυκταινώδης δερματοπάθεια, που προκαλείται από τον ίδιο ιό όπως η ανεμευλογιά. Ο ιός μπορεί να βρίσκεται αδρανής στο σώμα σας για πολλά χρόνια και να αναδυθεί ως έρπης.
Παιδικές αρρώστιες, όπως ανεμευλογιά, ιλαρά, ερυθρά, νόσος χεριών-ποδιών-στόματος, πέμπτη νόσος (λοιμώδες ερύθημα) και οστρακιά.
Φάρμακα και δήγματα ή τσιμπήματα εντόμων.
Πολλές ιατρικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν ένα εξάνθημα επίσης, όπως:

Ερυθηματώδης λύκος
Ρευματοειδής αρθρίτιδα, ιδιαίτερα η νεανικού τύπου
Νόσος Kawasaki