Αφροδίσια Νοσήματα

Δερματολόγος σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Πολύγυρο Χαλκιδικής Myskin

afrodisiaΜε τον όρο Σεξουαλικως Μεταδιδομενα Νοσηματα (ΣΜΝ) ή αφροδισια νοσηματα ονομάζουμε τα νοσήματα που μπορεί να μεταδοθούν μετά από σεξουαλική επαφή. Δυστυχώς, ορισμένα από τα ΣΜΝ είναι ιδιαίτερα συχνά στις μέρες μας.

Μερικά από τα ΣΜΝ μεταδίδονται σε περίοδο που ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα παρά τη μόλυνση του. Επίσης, όταν κάποιος γνωρίζει ότι έχει ΣΜΝ είναι πιθανόν να μην το αναφέρει στον/στην σύντροφο του. Αν και υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικά είδη ΣΜΝ, τα πλέον συχνά θεωρούνται ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα οξυτενή κονδυλώματα, τα χλαμύδια, η βλεννόρροια, η σύφιλη.

Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Υπάρχουν δύο είδη αυτού του ιού, οι τύποι 1 και 2, που προκαλούν την ανάπτυξη διαβρώσεων-ελκών (μικρές πληγές) στην γεννητική περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο τύπος 2 είναι το πιο συχνό αίτιο για τον γεννητικό έρπη αλλά τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και τα περιστατικά από τύπο 1 (που προκαλεί συνήθως τον απλό έρπητα στα χείλη και στο στόμα). Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο ακόμα και σε περιοχές διαφορετικές από τα γεννητικά όργανα όταν υπάρχει στενή σωματική επαφή. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν ο φορέας του ιού δεν έχει εμφανίσει έλκη ή άλλα συμπτώματα. Όταν κάποιος μολυνθεί για πρώτη φορά από τον ιό μπορεί να εμφανίσει μικρές φουσκάλες (φυσαλίδες) με πόνο ή αίσθημα καψίματος (καύσος) που σύντομα αλλάζουν περιεχόμενο από διάφανο σε πιο σκούρο ενώ καταλήγουν να δημιουργούν μικρές πληγές (έλκη).

Κονδυλώματα

Ο ιός HPV-Human Papilloma Virus (Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων) προκαλεί στα γεννητικά όργανα, στο πρωκτό ή την ουρήθρα μικρές βλάβες με σχήμα ανθοκραμβοειδές (σαν μικρό κουνουπίδι), τα οποία ονομάζονται οξυτενή κονδυλώματα. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως ανώδυνα, ερυθρορόδινου ή φαιόγκριζου χρώματος και η σύσταση τους είναι μαλακή ενώ έχουν βάση πεπλατυσμένη ή με μίσχο. Οι βλάβες αυτές μπορεί να αυξηθούν σε διαστάσεις και σε αριθμό ενώ η μετάδοση του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο με σωματική επαφή. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι ιών HPV, ορισμένοι εκ των οποίων σχετίζονται με καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Ειδικά στις γυναίκες, οι τύποι 16 και 18 προκαλούν περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Κονδυλώματα θεραπεία

Η θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα πλεονεκτεί σήμερα όλων των διαθέσιμων μεθόδων. Η laser θεραπεία κονδυλωμάτων στοχεύει επιλεκτικά μόνο στα υπάρχοντα κονδυλώματα αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα. Χαρακτηρίζεται από απουσία μετεγχειρητικού πόνου και ουλών, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Η θεραπεία κονδυλωμάτων με laser είναι μια αναίμακτη μέθοδος, η δέσμη του laser εφαρμόζεται στοχευμένα στην πάσχουσα περιοχή κατόπιν τοπικής αναισθησίας με διάλυμα ξυλοκαΐνης και μπορεί να καταστρέψει όλα τα υπάρχοντα σε μία δεδομένη στιγμή κονδυλώματα.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια (Chlamydia trachomatis) αποτελούν το πιο συχνό ΣΜΝ από την κατηγορία των βακτηρίων. Τα χλαμύδια αποτελούν γενικά μια «σιωπηρή νόσο» επειδή το 75% των γυναικών και το 50% των ανδρών που έχουν μολυνθεί μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα. Άλλοτε μπορεί να προκληθούν ασυνήθιστες εκκρίσεις ή καύσος κατά την ούρηση. Αν δεν θεραπευθούν τα χλαμύδια μπορεί να αποτελέσουν αίτια στειρότητας.

Βλεννόρροια (Γονοκοκκική Ουρηθρίτιδα)

Το αίτιο της βλεννόρροιας είναι ο γονόκοκκος του Neisser, ένα βακτήριο που μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή. Η βλεννόρροια μπορεί είτε να μην εμφανίζει συμπτώματα είτε να προκαλέσει αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, εκκρίσεις (2-5 μέρες μετά την μόλυνση). Αν επεκταθεί το νόσημα αυτό στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί φλεγμονώδης νόσο της πυέλου και στειρότητα.

Σύφιλη

Το αίτιο της σύφιλης είναι η ωχρά σπειροχαίτη. Αρχικά 2-6 βδομάδες μετά τη μόλυνση, εκδηλώνεται συνήθως ένα ανώδυνο μονό έλκος. Αν δεν τεθεί η διάγνωση και δεν χορηγηθεί θεραπεία τότε δια μέσω του λεμφικού συστήματος διασπείρεται στον οργανισμό και το νόσημα εξελίσσεται στο δευτερογόνο στάδιο. Στη συνέχεια μετά από 1-6 μήνες μπορεί να εμφανισθούν διάφορα εξανθήματα σε μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος (παλάμες, πέλματα, κορμός), με γενική αδιαθεσία, κακουχία, πυρετό, αρθραλγίες, κ.α. (δευτερογόνος σύφιλη). Η σύφιλη χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη καρδιά, τα αγγεία τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και αλλού.

HIV/AIDS

Ο ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV-Human Immunodeficiency Virus) είναι ένας ιός που χρησιμοποιεί τον γενετικό μηχανισμό των Τ- λεμφοκυττάρων του οργανισμού για να αναπαραχθεί και να προκαλέσει το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Όταν κάποιο άτομο μολυνθεί από τον ιό HIV μπορεί να τον μεταδώσει και σε άλλους. Ο φορέας του ιού-HIV διανύει κάποια χρονική περίοδο, (η οποία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο) κατά την οποία δεν εμφανίζει τα συμπτώματα της ασθένειας του AIDS. Όταν αναπτυχθεί το AIDS τότε ο φορέας του ιού-HIV αρχίζει να «νοσεί» και εμφανίζονται συμπτώματα της ασθένειας του AIDS. Ο ιός αυτός μέσω της προσβολής του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί την εμφάνιση πυρετού, διάρροιας, απώλειας βάρους, διαφόρων λοιμώξεων και μπορεί να είναι θανατηφόρος. Στις μέρες μας, είναι πλέον διαθέσιμες διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση του ιού του AIDS με συνδυασμούς φαρμάκων που μπορούν να παρατείνουν τη ζωή για πολλά χρόνια και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πασχόντων.