Δερματολόγος σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Πολύγυρο Χαλκιδικής Myskin

peelingΤι είναι το peeling;

Αποτελούν μια από τις πιο διαδεδομένες μη επεμβατικές μεθόδους για διόρθωση ρυτίδων, υφής και μελαχρώσεων της επιδερμίδας, είτε από φυσικά αίτια όπως η γήρανση είτε από παθήσεις όπως η ακμή.

Τι είναι: κατα την διάρκεια μιας θεραπείας με χημικό peeling, εφαρμόζετε ελεγχόμενα στο δέρμα ένα τοξικό χημικό διάλυμα, το οποίο καταστρέφει ιστό της επιδερμίδας. Κάθε διάλυμα μπορεί να έχει διαφορετική ισχύ που μεταφράζεται ουσιαστικά στο πόσο βαθιά εισχωρεί στο δέρμα ανάλογα με την πάθηση που στοχεύει η θεραπεία. Μετά το peeling, το δέρμα αναδομείται μέσω της ανάπτυξης νέων κυττάρων από τα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας ή από μη καταστραμμένους θύλακες τρίχας.

Είδη peeling

Ποια είδη χημικού peeling υπάρχουν: η κατηγοριοποίηση τους γίνεται με βάση το πόσο δυνατά είναι, έτσι υπάρχει το επιφανειακό, το μεσαίο και το βαθύ. Το επιφανειακό δεν καταστρέφει δέρμα κάτω από την επιδερμίδα, αλλά μόνο στην επιφάνεια της. Το μεσαίο εισχωρεί στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, την πρώτη κάτω από την επιφάνεια του. Ενώ το βαθύ εισχωρεί πολύ πιο βαθιά. Η ισχύς του peeling καθορίζεται από την ουσία και την ποσότητα του διαλύματος αλλά και από τον χρόνο δράσης του πάνω στο δέρμα, όσο πιο πολύ ώρα μένει τόσο πιο δυνατό μπορεί να γίνει. Οι πιο διαδεδομένες ουσίες είναι τα άλφα και βήτα υδροξεά, το τριχλωριοοξικό οξύ και η φαινόλη.

Ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος για χημικό peeling: άτομα τα οποία έχουν υποστεί βλάβες από τον ήλιο όπως λεκέδες, πανάδες, λεπτές ρυτίδες καθώς και αλλοιώσεις ή σημάδια από ακμή.

Ποια είναι τα υπέρ ενός χημικού peeling: εφόσον γίνει σωστά, η εμφάνιση του δέρματος θα έχει πιο νεανική υφή και πιο ομοιόμορφη όψη και χρώση.

Παρενέργειες peeling

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες: όλοι όσοι υποβάλλονται σε χημικό peeling, περνάνε μια περίοδο ανάρρωσης της οποίας η διάρκεια καθορίζεται αναλόγως το βάθος του. Στην πιο ήπια μορφή τους υπάρχει ερυθρότητα και «ξεφλούδισμα» του δέρματος για λίγες ημέρες. Στην πιο ισχυρή μορφή τους η περίοδος ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει ενδομάδες.