Διαταραχές μελάγχρωσης – Μέλασμα

Δερματολόγος σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Πολύγυρο Χαλκιδικής Myskin

μέλασμα

Το μέλασμα – πανάδες προέρχεται από την υπερπαραγωγή και εναπόθεση της χρωστικής μελανίνης, που υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα όλων των ανθρώπων, στο ανώτερο τμήμα του (επιδερμίδα) ή βαθύτερα στο χόριο.

Γίνεται ορατό ως καφέ κηλίδες ή πλάκες που εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο μέτωπο, τις παρειές (μάγουλα) το άνω χείλος, το πηγούνι και στο ανώτερο τμήμα του θώρακα (περιοχή V).

Είναι εντονότερο και συχνότερο σε άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος.

Χρησιμοποιώντας μια ειδική λυχνία φθορισμού (λυχνία Wood) μπορεί να εντοπισθεί το βάθος που έχει εναποτεθεί η μελανίνη προκειμένου να επιλεχθεί η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση, αλλά και να προβλεφθεί το ανα­μενόμενο αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές όσο πιο επι­φανειακά βρίσκεται το πλεόνασμα της μελανίνης τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.

Μέλασμα – αιτίες

Οι πανάδες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση. Οι χαρακτηριστικές καφέ πλάκες του μελάσματος εμφανίζονται σταδιακά χωρίς προηγούμενα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Με το τέλος της εγκυμοσύνης οι βλάβες του μελάσματος θα ανοίξουν σε χρώμα και θα γίνουν λιγότερο έντονες. Ωστόσο, σε επόμενη εγκυμοσύνη θα ξαναεμφανισθούν. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών συνδέεται με εμφάνιση μελάσματος σε κάποιες γυναίκες. Στην περίπτωση αυτή ευθύνεται το γενετικό υπόστρωμα της γυναίκας και όχι το αντισυλληπτικό χάπι γι’ αυτή την κατάσταση. Ο ιατρός που χορηγεί τα αντισυλληπτικά οφείλει να αναφέρει την ύπαρξη αυτού του κινδύνου στην ασθενή του.

Με το χρόνο το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και η αντιμετώπισή του δυσκολότερη, γι αυτό προτείνεται η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνεται από την εμφάνιση των πρώτων κηλίδων.

Μέλασμα – αντιμετώπιση

Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο με μεθόδους λεύκανσης: μικροαπόξεση, χημικά peeling, μεσοθεραπεία, laser κα. ανάλογα με την περίπτωση και συμπληρώνεται απαραίτητα με προτεινόμενη θεραπεία στο σπίτι.