Ευρυαγγείες – Κιρσοί

Δερματολόγος σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Πολύγυρο Χαλκιδικής Myskin

κιρσοίΤι είναι οι ευρυαγγείες – κιρσοί;

Η υψηλή φλεβική πίεση λόγω ανεπάρκειας των βαλβίδων είναι η αιτία της δημιουργίας των κιρσών. Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση κιρσών είναι η κληρονομική προδιάθεση, το υπερβολικό σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η συχνή παρατεταμένη ορθοστασία.
Οι κιρσοί εμφανίζονται σε μεγάλο φάσμα ηλικιών. Μπορεί να εμφανιστούνε από την ηλικία των 20 ετών μέχρι την ηλικία των 70 ετών.
Η εγκυμοσύνη επίσης αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση κιρσών των κάτω άκρων. Οι έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κιρσούς, όμως συχνά επιστρέφουν στο φυσιολογικό ένα χρόνο μετά το τοκετό. Γυναίκες με πολλαπλές κυήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μόνιμους κιρσούς των κάτω άκρων.

Ευρυαγγείες Θεραπεία

Κατά βάση οι τρόποι διόρθωσης των ευρυαγγειών είναι δύο, δηλαδή οι σκληρυντικές ενέσεις και τα laser.

Laser

Υπάρχουν εξειδικευμένα laser για ευρυαγγείες και τα οποία εκπέμπουν ενέργεια η οποία απορροφάται επιλεκτικά από το αγγείο. Αφού το αγγείο απορροφήσει την ενέργεια, υπερθερμαίνεται και καταστρέφεται το τοίχωμά του. Έπειτα ο οργανισμός απορροφά αυτό το κατεστραμμένο αγγείο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει το κατάλληλο laser για το κατάλληλο αγγείο. Ιδίως σε ευρυαγγείες της περιοχής του προσώπου η θεραπεία γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με laser.

Σκληρυντικές ενέσεις

Το ζητούμενο στη θεραπεία των ευρυαγγειών είναι η καταστροφή του τοιχώματος των αγγείων. Ο οργανισμός κατόπιν απορροφά αυτό το κατεστραμμένο τοίχωμα και εξαφανίζει την ευρυαγγεία. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο γιατρός εγχύει μία μικρή ποσότητα από τη σκληρυντική ουσία μέσα στο αγγείο. Το αγγείο αδειάζει από αίμα και γεμίζει με τη σκληρυντική αυτή ουσία, η οποία θα καταστρέψει το τοίχωμά του. Όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος του αγγείου, τόσο πιο πυκνή σκληρυντική ουσία χρειάζεται να τοποθετήσει ο γιατρός μέσα σε αυτό. Το σημαντικότερο όλων είναι ο γιατρός να βρει το τροφοφόρο αγγείο, το οποίο εάν καταστραφεί, μαζί του θα εξαφανιστούν και όλα τα αγγεία στα οποία αυτό καταλήγει.

Μεταξύ των δύο μεθόδων δεν μπορεί κανείς να κάνει σύγκριση, διότι άλλες ευρυαγγείες διορθώνονται καλύτερα με σκληρυντικές ενέσεις και άλλες με laser. Το καλύτερο είναι να υπάρχει η δυνατότητα και των δύο μεθόδων, πράγμα το οποίο συνήθως δίνει και το καλύτερο αποτέλεσμα.