Χλόασμα – Μέλασμα (Πανάδες): Η νέα αποτελεσματική θεραπεία με PRP

0

Το χλόασμα εμφανίζεται με μορφή σκούρων λεκέδων στο πρόσωπο, κυρίως των γυναικών.

Η επίδραση του ήλιου είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη, για τον λόγο αυτό η επιδείνωση του χλοάσματος συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πολλοί άλλοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην γέννηση του χλοάσματος, όπως ορμονικές αναστατώσεις (εγκυμοσύνη, χάπια αντισυλληπτικά…), φάρμακα, κληρονομικότητα, ιδιοσυγκρασία του ατόμου.

Μετά από την επίδραση των παραπάνω παραγόντων τα κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης, τα μελανινοκύτταρα, δεν πολλαπλασιάζονται αλλά υπερλειτουργούν.

Η αθρώα λοιπόν παραγωγή της μελανίνης “ποτίζει” το δέρμα δίνοντας την εικόνα σκούρων λεκέδων. Οι λεκέδες αυτοί στη αρχή ξεθωριάζουν κατά την διάρκεια του χειμώνα και εμφανίζονται πάλι το επόμενο καλοκαίρι πιο έντονοι. Σύντομα οι λεκέδες αυτοί γίνονται μόνιμοι και κάθε χρόνο πιο σκούροι και περισσότεροι.

Αν τα μελανινοκύτταρα διεγερθούν μια φορά η διέγερση αυτή παραμένει συνεχώς. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε για την κατανόηση της πορείας και της θεραπείας του μελάσματος.

Θεραπεία

Η χρήση των αντιηλιακών είναι απαραίτη όλο τον χρόνο.

Οι θεραπείες που θα γίνουν θα αποφασισθούν από κοινού με τον ασθενή καθώς πρέπει να ληφθούν υπ΄όψη διάφοροι παράγοντες, όπως η δουλειά του ασθενή, οι κοινωνικές υποχρεώσεις του, οι οικονομικές του δυνατότητες κλπ. Δεν επιλέγονται επιθετικές θεραπείες όπως το laser, ή η κρυοθεραπεία διότι υπάρχει κίνδυνος υποτροπής με την επανεμφάνιση του χλοάσματος σε πολύ πιο έντονη μορφή.

Απαραίτητη είναι η θεραπεία προετοιμασίας. Υπάρχουν διάφορα χημικά peelings, συνδυασμοί χημικών ουσιών με άριστα αποτελέσματα και χωρίς έντονο ερεθισμό. Τα peelings αυτά γίνονται οπωσδήποτε στο ιατρείο και μόνο από τον Δερματολόγο ανά 15 ημέρες περίπου μόνα τους ή ως μέρος ενός πακέτου θεραπείας (π.χ. PRP).

Η θεραπεία αποτελείται από δύο μέρη: θεραπεία στο ιατρείο και θεραπεία στο σπίτι. Η θεραπεία στο σπίτι είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη. Το πρόγραμμα θεραπείας αρχικά θα εφαρμοστεί στο ιατρείο.

μέλασμα prpΗ θεραπεία με το πλάσμα του ίδιου του ασθενή (PRP) έχει βρεί πλέον τη θέση του στη θεραπεία του χλοάσματος. Όλη η διαδικασία γίνεται στο χώρο του ιατρείου σε μια συνεδρία (αιμοληψία, φυγοκέντρηση, διαχωρισμός των συστατικών και εφαρμογή του PRP στο πρόσωπο). Προηγείται αναισθητική κρέμα ώστε να μην υπάρχει πόνος. Συγχρόνως δίνεται στον ασθενή κρέμα με δικά του βλαστοκύτταρα για θεραπεία στο σπίτι. Το PRP επαναφέρει τα μελανινοκύτταρα στην φυσιολογική τους λειτουργία. Η θεραπεία αυτή γίνεται χειμώνα και καλοκαίρι χωρίς να επηρεάζεται από την ηλιοφάνεια.

Η θεραπεία στο σπίτι περιλαμβάνει κυρίως κρέμα αποχρωματική με ειδικές ουσίες (kojic acid, azelaic, BHA, AHA + BHA, κλπ.) .

Το πρόγραμμα θεραπείας πρέπει να είναι εύκολο, χωρίς να απομακρύνει τον ασθενή από τις κοινωνικές του δραστηριότητες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι θεραπείες που εφαρμόζονται και το καλοκαίρι, βοηθούν τον ασθενή να έχει το φθινόπωρο καλύτερη εικόνα από αυτήν που είχε στην αρχή του καλοκαιριού. Έτσι οι θεραπείες του φθινοπώρου και του χειμώνα θα είναι πιο εύκολες και πιο αποτελεσματικές.

Συμπεράσματα

Το χλόασμα προκαλεί έντονο άγχος κυρίως στις γυναίκες. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα στο ιατρείο και στο σπίτι, πρέπει να είναι εξατομικευμένη και όσο πιο απλή γίνεται. Το PRP είναι νέα θεραπεία η οποία στα χέρια του κατάλληλα εκπαιδευμένου Δερματολόγου δίνει καταπληκτικά αποτελέσματα.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X