Τριχόπτωση και αλκοόλ

0

Η κατανάλωση αλκοόλ πιστεύεται ότι επιβαρύνει την τριχόπτωση και ενισχύει την προδιάθεση για την εμφάνιση αλωπεκίας. Δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής επίδραση του αλκοόλ στο δέρμα και στο θύλακα της τρίχας. Είναι όμως σίγουρο ότι η χρήση αλκοόλ παραπάνω από το μέτριο, προκαλεί διαταραχές στις ορμόνες, οι οποίες είναι πιο σοβαρές στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει ενδιαφέρουσες δράσεις στην ισορροπία των ορμονών και στα δύο φύλα, και οι δράσεις αυτές εξαρτώνται από την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται.

Διαταράσσεται κυρίως η ισορροπία των ανδρογόνων εξαιτίας της αλλαγής του μεταβολισμού του αλκοόλ στο ήπαρ. Η κατάχρηση του αλκοόλ διαταράσσει την τον άξονα εγκεφάλου με τα επινεφρίδια αλλά και τους γεννητικούς αδένες (όρχεις και τις ωοθήκες).

Στις γυναίκες συχνή ή ακόμα και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα ορμονικές αλλαγές με συνέπεια πιθανές διαταραχές περιόδου, διαταραχές της λίμπιντο και υπογονιμότητα. Στις γυναίκες που είναι στην φάση της εμμηνόπαυσης διαταράσσεται η ορμονική λειτουργία του λίπους του δέρματος ακόμη και με μέτρια χρήση αλκοόλ.

Η δράση του αλκοόλ στις γυναίκες είναι πιο έντονη απ’ ότι στους άνδρες, καθώς μεταβολίζουν το αλκοόλ πολύ πιο αργά κάνοντας την δράση του ακόμη πιο ισχυρή.

Έτσι λοιπόν χωρίς να υπάρχει άμεση δράση του αλκοόλ στους θύλακες της τρίχας, πιστεύουμε ότι υπάρχει έμμεση δράση, προφανώς αρνητική, από τις ορμονικές αλλαγές που αυτό προκαλεί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μεταβολίζει με διαφορετικό τρόπο το οινόπνευμα. Έτσι αυτό που μπορεί να είναι φυσιολογικό για τον έναν ασθενή μπορεί να είναι υπερβολικό για έναν άλλον.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X