Στρεπτόκοκκος

0

Βασικές πληροφορίες για λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο από το myskin.

Στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις είναι οποιοδήποτε είδος λοίμωξης που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο. Στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις μπορούν να ποικίλουν σε σοβαρότητα, και οι περισσότερες μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

Υπάρχουν περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη βακτηρίων στρεπτόκοκκου, τα οποία χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες:

Ομάδα Α στρεπτόκοκκων (στρεπτόκοκκος Α), τα οποία βρίσκονται συχνά στην επιφάνεια του δέρματος (στρεπτόκοκκος δέρματος)  και στο λαιμό, και είναι μια συνήθης αιτία μόλυνσης σε ενήλικες και παιδιά.

Ομάδα Β στρεπτόκοκκων (στρεπτόκοκκος Β , οι οποίοι συνήθως ζουν μέσα στο πεπτικό σύστημα, καθώς και στον κόλπο γυναικών. Επηρεάζουν τα νεογέννητα μωρά και προκαλούν συνήθως πιο σοβαρές μορφές λοίμωξης.

Στρεπτόκοκκοι ομάδας Α

Ήπιες λοιμώξεις:

Οι περισσότερες λοιμώξεις που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο Α είναι δυσάρεστες αλλά δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία. Περιλαμβάνουν:

Στο λαιμό – φαρυγγίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των αδένων και δυσφορία κατά την κατάποση (σπάνια και στις αμυγδαλές)

Μολυσματικό κηρίο – ένας τύπος της μόλυνσης του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και σπυράκια στο δέρμα, γύρω από τη μύτη, το στόμα, τα χέρια, τον κορμό ή τα πόδια

Ερυσίπελας – μια μόλυνση στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, η οποία επηρεάζει συνήθως τα πόδια

Ωτίτιδα – συχνά προκαλεί πόνο στο αυτί, υψηλή θερμοκρασία και σπάνια προσωρινή απώλεια ακοής

Παραρρινοκολπίτιδα – μια λοίμωξη των κόλπων του προσώπου που βρίσκονται πίσω από το μέτωπο και τα ζυγωματικά

Εσωτερικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α

Στρεπτόκοκκοι Α παρουσιάζουν δυνητικά σοβαρή απειλή για την υγεία, εάν εισχωρήσουν βαθύτερα στους εσωτερικούς ιστούς και τα όργανα του σώματος και να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως εσωτερική λοίμωξη. Παραδείγματα εσωτερικής λοίμωξης περιλαμβάνουν:

πνευμονία – μια λοίμωξη των πνευμόνων που προκαλεί επίμονο βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος

σηψαιμία – μία λοίμωξη του αίματος που προκαλεί υψηλή θερμοκρασία, ταχυκαρδία και ταχεία αναπνοή

μηνιγγίτιδα – μία λοίμωξη του προστατευτικού στρώματος που καλύπτει τον εγκέφαλο που προκαλεί μια σοβαρή κεφαλαλγία, έμετο, δυσκαμψία στον αυχένα, ευαισθησία στο φως και ένα κηλιδώδες κόκκινο εξάνθημα

 

Στρεπτόκκοκος Διάγνωση

Στρεπτόκοκκος Α

Μια στρεπτοκοκκική μόλυνση μπορεί να διαγνωσθεί με τη λήψη υλικού από τον προσβεβλημένου ιστό ή σίελο και τον έλεγχό του για την παρουσία βακτηρίων. Μια εξέταση αίματος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αργότερα για να ελέγξετε αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει αποφέρει ορισμένα αντισώματα.

Εάν υπάρχει υποψία εσωτερικής λοίμωξης, μπορεί να γίνουν εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιωθεί αν υπάρχουν πράγματι βακτήρια στο αίμα και όχι μόνο τα αντισώματα.

Στρεπτόκοκκος Β

Αν ένα μωρό έχει συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχουν μια μόλυνση στρεπτόκοκκου Β τότε η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αίματος και ούρων.

 

Ποιος κινδυνεύει να μολυνθεί από στρεπτόκοκκο Α;

Ήπιες λοιμώξεις στρεπτόκοκκου Α είναι συνήθεις. Μια εκτίμηση είναι ότι μια στις τέσσερις περιπτώσεις πονόλαιμου προκαλείται από στρεπτόκοκκο.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να εμφανίσουν λοίμωξη του λαιμού, ιγμορίτιδα ή ερυσίπελας. Το μολυσματικό κηρίο και η ωτίτιδα είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Πιο σοβαρές εσωτερικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι πολύ πιο σπάνιες. Εκτιμάται ότι μόνο το 1 σε κάθε 33.000 άτομα θα αναπτύξει μια τέτοια λοίμωξη. Επηρεάζονται συνήθως τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως:

 • βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών
 • άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών
 • άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως HIV, καρκίνο ή διαβήτη τύπου 2
 • άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη
 • άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ
 • έγκυες γυναίκες
 • Υπάρχει ένας αριθμός ιατρικών θεραπειών που μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως: χημειοθεραπεία, θεραπεία με κορτιζόνη ή άλλα ανοσοκατασταλτικά

Συμπτώματα

 

Εάν έχετε μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη, τα συμπτώματά σας θα εξαρτηθούν από το είδος της λοίμωξης που έχετε.

Συμπτώματα των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Α:

Συνήθως, λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α προκαλούν μόνο ήπια συμπτώματα. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή λοίμωξη.

Λοίμωξη του λαιμού

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • πρησμένες αμυγδαλές
 • διογκωμένοι αδένες στο λαιμό σας
 • ένα οδυνηρό αίσθημα στο πίσω μέρος του λαιμού σας
 • δυσφορία κατά την κατάποση

 

Λοιμώξεις του δέρματος

Οι δύο πιο κοινοί τύποι των λοιμώξεων του δέρματος από στρεπτόκοκκο Α είναι οι εξής:

 • Το μολυσματικό κηρίο: τα συμπτώματα του μολυσματικού κηρίου αρχίζουν με κόκκινες πληγές ή φυσαλίδες, συνήθως γύρω από τη μύτη και το στόμα αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Οι πληγές που συνήθως ανοίγουν και καλύπτονται με χρυσή κρούστα. Οι κρούστες στεγνώνουν και αφήνουν ένα κόκκινο σημάδι που θα θεραπευθεί συνήθως χωρίς ουλές. Το μολυσματικό κηρίο δεν είναι επώδυνο, αλλά μπορεί να παρουσιάσει φαγούρα.
 • Ερυσίπελας: Εμφανίζεται πιο συχνά σε ένα από τα πόδια σας, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματός σας. Η κατάσταση επηρεάζει το δέρμα σας με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα να γίνει κόκκινο, επώδυνο, ζεστό, πρησμένο και τρυφερό. Αν έχετε ερυσίπελας, μπορεί επίσης να αναπτυχθούν φουσκάλες στο δέρμα σας. Με το ερυσίπελας συνήθως έχουμε υψηλό πυρετό, ναυτία, ρίγος και κακουχία.

 

Ωτίτιδα

Τα συμπτώματα της ωτίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Έντονη ωταλγία
 • Υψηλό πυρετό πάνω από 38°C
 • Γριπώδη συμπτώματα σε παιδιά, όπως ο εμετός και η έλλειψη ενέργειας
 • Ελαφρά κώφωση

 

Ιγμορίτιδα

Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Ρινόρροια
 • Πόνος που σφύζει στο πρόσωπό σας, το οποίο είναι συχνά χειρότερο όταν μετακινείτε το κεφάλι σας
 • υψηλή θερμοκρασία

 

Εσωτερικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α:

Τα συμπτώματα της εσωτερικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης θα εξαρτηθούν από το είδος της λοίμωξης που αναπτύσσεται.

Για παράδειγμα:

 • λοίμωξη των πνευμόνων (πνευμονία): προκαλεί επίμονο βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος
 • λοίμωξη του αίματος (σηψαιμία): προκαλεί υψηλή θερμοκρασία, ταχυκαρδία και ταχύπνοια
 • λοίμωξη του προστατευτικού εξωτερικού στρώματος του εγκεφάλου (μηνιγγίτιδα): προκαλεί μία σοβαρή κεφαλαλγία, έμετο, δυσκαμψία στον αυχένα, ευαισθησία στο φως και ένα κηλιδώδες κόκκινο εξάνθημα

 

Πολύ πιο σπάνια είδη λοιμώξεων στρεπτόκοκκου Α είναι:

 • οστρακιά – μια λοίμωξη η οποία μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, με το πιο διακριτό σύμπτωμα ένα ροζ-κόκκινο εξάνθημα
 • σύνδρομο τοξικού σοκ – μια σοβαρή, εκτεταμένη μόλυνση του αίματος και πολλών οργάνων
 • νεκρωτική περιτονίτιδα – μια λοίμωξη της βαθύτερης στιβάδας του δέρματος

Αιτίες

 

Στρεπτόκοκκος Α

Οι στρεπτόκοκκοι Α είναι μια ομάδα βακτηρίων που είναι συνήθως αιτία μόλυνσης σε ανθρώπους. Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν με διάφορους τρόπους. Οι περισσότερες μολύνσεις είναι μικρής σημασίας και περιορίζονται στο λαιμό, στους κόλπους του προσώπου ή το δέρμα. Εντούτοις, εάν τα βακτήρια καταφέρνουν να διεισδύουν βαθύτερα στο εσωτερικό του σώματος μπορεί να συμβούν πιο σοβαρές λοιμώξεις.

 

Λοιμώξεις του λαιμού

Οι μολύνσεις του λαιμού εμφανίζονται όπως ένα κρυολόγημα. Αν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, τα μικροσκοπικά σταγονίδια υγρού που περιέχουν τα βακτήρια αιωρούνται στον αέρα. Αν αναπνέετε τα σταγονίδια αυτά, μπορεί να μολυνθείτε.

 

Δερματική μόλυνση

Το μολυσματικό κηρίο μπορεί να συμβεί όταν τα βακτήρια εισβάλλουν σε ένα υγιές δέρμα δια μέσου ενός γδαρσίματος, τσιμπήματος εντόμου ή άλλου τραυματισμού.

Μόλυνση μπορεί επίσης να προκύψει όταν τα βακτήρια εισβάλλουν στο δέρμα, ως αποτέλεσμα διαταραχής του φραγμού του δέρματος από άλλη υποκείμενη κατάσταση του δέρματος, όπως είναι οι ψείρες κεφαλής, ψώρα ή έκζεμα.

 

Ερυσίπελας

Ερυσίπελας συνήθως συμβαίνει όταν η επιφάνεια του δέρματός σας είναι προβληματική. Δημιουργείται ένα σημείο εισόδου για τα βακτήρια, επιτρέποντάς τους να επιτεθούν στο δέρμα και τους ιστούς που βρίσκονται κάτω από αυτό.

Κινδυνεύετε περισσότερο από ερυσίπελας, αν:

 

 • έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • έχετε ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη
 • έχετε προβλήματα στην κυκλοφορία
 • έχετε ανεμοβλογιά ή έρπη ζωστήρα
 • είστε παχύσαρκοι (υπερβολικά υπέρβαροι)

 

Ωτίτιδα

Ωτίτιδα προκαλείται όταν τα βακτήρια της μύτης ή του λαιμού εξαπλωθούν στο εσωτερικό αυτί.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τη μέση ωτίτιδα, καθώς έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και επειδή ο σωλήνας που ενώνει το λαιμό τους με το εσωτερικό αυτί είναι μικρότερος, είναι ευκολότερο για τα βακτήρια να επεκταθούν στο εσωτερικό αυτί.

 

Ιγμορίτιδα

Οι περισσότερες περιπτώσεις ιγμορίτιδα προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, αλλά περιστασιακά βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από το λαιμό ή τη μύτη και εντός των κόλπων.

 

Εσωτερική λοίμωξη

Μια πιο σοβαρή εσωτερική λοίμωξη στρεπτόκοκκου Α μπορεί συνήθως να συμβεί μόνο αν κάποιος έχει μια πληγή, τραυματισμό ή άλλου είδους τραύμα που επιτρέπει στα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα θα αποτρέψει συνήθως τα βακτήρια να εισέλθουν στο εσωτερικό του σώματος.

Οι παρακάτω άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα:

 • βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών
 • άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών
 • άτομα με κατάσταση υγείας που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως το HIV, ο καρκίνος ή ο διαβήτης τύπου 2
 • άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη
 • άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ

 

Υπάρχουν ένας αριθμός ιατρικών θεραπειών που μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως χημειοθεραπεία και κορτιζονοθεραπεία και θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά.

 

 

Θεραπεία

 

Θεραπεία ήπιας λοίμωξης στρεπτοκόκκου Α

 

Ορισμένες λοιμώξεις ήσσονος σημασίας στρεπτοκόκκου Α, όπως μια λοίμωξη του λαιμού και ωτίτιδας θα πάνε καλύτερα από μόνα τους, χωρίς την ανάγκη για θεραπεία.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο οποιοδήποτε πόνου και πυρετού. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που να δείχνουν ότι τα ΜΣΑΦ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της λοίμωξης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ΜΣΑΦ συγκαλύπτονς πιο σοβαρά συμπτώματα, ή καθυστερούν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μόλυνση.

Η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Ελάσσονες λοιμώξεις του δέρματος συνήθως απαιτούν θεραπεία με αντιβιοτικά δισκία ή κρέμες. Οι περισσότεροι άνθρωποι με μια μικρή στρεπτοκοκκική λοίμωξη έχουν πλήρη αποκατάσταση χωρίς άλλες επιπλοκές.

 

 

Θεραπεία εσωτερικής στρεπτοκοκκικής μόλυνσης

 

Η εσωτερική λοίμωξη με στρεπτόκοκκο Α (με την πιθανή εξαίρεση της πνευμονίας) θεωρείται ως ένα επείγον ιατρικό περιστατικό και θα πρέπει να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η λοίμωξη συνήθως αντιμετωπίζεται με ενέσεις αντιβιοτικών για 7-10 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ή την επιδιόρθωση κατεστραμμένων ιστών. Περιστασιακά, μια μετάγγιση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των τοξινών που παράγονται από τα βακτήρια.

Οι προοπτικές για πιο σοβαρές εσωτερικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι κακές, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν αυτόν τον τύπο της λοίμωξης έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπολογίζεται ότι 1 στους 4 ανθρώπους που αναπτύσσουν μια εσωτερική λοίμωξη θα πεθάνουν από αυτό.

 

 

Στρεπτόκοκκοι ομάδας Β

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν γρήγορα μια φυσική ανοσία σε στρεπτόκοκκο Β, με αποτέλεσμα αυτοί οι τύποι της λοίμωξης να είναι πολύ πιο σπάνιοι και να τείνουν να επηρεάζουν μόνο τα νεογέννητα.

 

Στρεπτόκοκκοι Β στην εγκυμοσύνη

Εκτιμάται ότι 1 σε 5 έγκυες γυναίκες έχουν στρεπτόκοκκο Β στον κόλπο ή το πεπτικό σύστημα. Τα βακτήρια μπορεί μερικές φορές να περάσουν στο μωρό μέσω του αμνιακού υγρού (ένα διαυγές υγρό που περιβάλλει και προστατεύει το αγέννητο μωρό μέσα στη μήτρα). Οι λοιμώξεις στρεπτόκοκκου Β πιστεύεται ότι επηρεάζει 1 σε κάθε 2.000 γεννήσεις.

Είναι επίσης δυνατό για ένα μωρό να εμφανίσει μόλυνση από στρεπτόκοκκο Β κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Λοίμωξη στρεπτόκοκκου Β σε νεογέννητα μωρά

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Β σε ένα νεογέννητο συνήθως αναπτύσσονται μέσα στις πρώτες 12 ώρες μετά τον τοκετό και περιλαμβάνουν:

 • έλλειψη αντανακλαστικών
 • κακή διατροφή
 • ρουθούνισμα κατά την αναπνοή
 • ευερεθιστότητα
 • ασυνήθιστα υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία
 • ασυνήθιστα γρήγορη ή αργή αναπνοή
 • ασυνήθιστα γρήγορος ή αργός καρδιακός ρυθμός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μωρό μπορεί να εμφανίσει μια μόλυνση λίγους μήνες μετά τη γέννησή του, που είναι γνωστή ως όψιμης έναρξης λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Β. Συχνά δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, αλλά στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται:

 • μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα
 • πολλαπλός τοκετός – για παράδειγμα, δίδυμα ή τρίδυμα
 • μητέρα με ιστορικό μόλυνσης στρεπτοκόκκου Β

 

 

Συμπτώματα

 

Εάν έχετε μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη, τα συμπτώματά σας θα εξαρτηθούν από το είδος της λοίμωξης που έχετε.

 

 

Συμπτώματα των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Β:

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Β σε ένα νεογέννητο μωρό αναπτύσσονται συνήθως μέσα στις πρώτες 12 ώρες μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

 • έλλειψη αντανακλαστικών
 • κακή διατροφή
 • ρουθούνισμα κατά την αναπνοή
 • ευερεθιστότητα
 • ασυνήθιστα υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία
 • ασυνήθιστα γρήγορη ή αργή αναπνοή
 • ασυνήθιστα γρήγορος ή αργός καρδιακός ρυθμός

Πιο σπάνια, λοιμώξεις στρεπτόκοκκου Β μπορεί να αναπτυχθούν σε ενήλικες. Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με το σημείο του σώματος όπου η μόλυνση λαμβάνει χώρα, όπως η πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή σηψαιμία.

 

 

Αιτίες

 

Στρεπτόκοκκος Β

 

Εκτιμάται ότι 1 σε 5 έγκυες γυναίκες έχουν στρεπτόκοκκο Β στον κόλπο τους ή και το πεπτικό σύστημα.

Βακτήρια στρεπτόκοκκου Β μπορεί μερικές φορές να περάσει στο μωρό μέσω του αμνιακού υγρού. Το αμνιακό υγρό είναι διαυγές υγρό που περιβάλλει και προστατεύει το αγέννητο μωρό στη μήτρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μωρό μπορεί να προσβληθεί με λοίμωξη λίγους μήνες μετά τη γέννησή του, που είναι γνωστή ως όψιμης έναρξης λοίμωξη με στρεπτόκοκκο ομάδας Β.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει προφανής λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, αλλά γνωστοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα
 • μωρά σε περίπτωση πολλαπλού τοκετού – για παράδειγμα, τα δίδυμα ή τρίδυμα
 • μωρά που έχουν μητέρα με ιστορικό μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Β.

Τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες έχουν φυσική ανοσία στα βακτήρια στρεπτόκοκκο Β, αν και λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 

Διάγνωση

 

Στρεπτόκοκκος Β

Αν ένα μωρό έχει συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχουν μια μόλυνση στρεπτόκοκκου Β τότε η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αίματος και ούρων.

 

Θεραπεία

 

Θεραπεία μιας μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Β

Καθώς τα νεογέννητα μωρά έχουν ανεπαρκώς ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα βακτήρια μπορούν γρήγορα να εξαπλωθεί στο σώμα τους, προκαλώντας σοβαρές λοιμώξεις, όπως η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία.

Επαγγελματίες της υγείας πρέπει να προσεγγίσουν προληπτικά το πρόβλημα προσπαθώντας να εντοπίσουν τα βρέφη που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης τέτοιων λοιμώξεων και να κάνουν ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών στη μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εναλλακτικά, μπορεί να δοθεί ενδοφλέβια αντιβιοτικό στο μωρό λίγο μετά τη γέννηση.

 

Γνωστοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να γίνουν ενέσεις αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι:

 • εάν έχετε ήδη γεννήσει ένα μωρό με μια μόλυνση στρεπτοκόκκου Β
 • εάν στρεπτόκοκκος Β βρίσκεται στα ούρα σας κατά τη διάρκεια εξέτασης που διεξάγεται για άλλους σκοπούς
 • εάν στρεπτόκοκκος Β βρίσκεται σε κολπικά ή πρωκτικά επιχρίσματα
 • εάν έχετε υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του τοκετού
 • εάν ο τοκετός είναι πρόωρος

 

Η προληπτική προσέγγιση χρησιμοποιείται επειδή αν και τα ποσοστά επιβίωσης έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, 1 σε κάθε 10 βρέφη με λοίμωξη στρεπτόκοκκο Β θα πεθάνουν.

Αν το μωρό σας έχει συμπτώματα που υποδηλώνουν λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Β, η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με εξέταση αίματος και ούρων και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

 

 

 

Θεραπεία στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων

 

Για την θεραπεία πρέπει να ληφθεί υπό όψη αν ο ασθενής είναι ανήλικος ή αν έχει εσωτερική λοίμωξη ή αν η μόλυνση αφορά ένα νεογέννητο.

Ήπιες λοιμώξεις στρεπτόκοκκου Α συχνά θεραπεύονται μόνες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια σύντομη αγωγή αντιβιοτικών.

Εσωτερικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α καθώς και οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Β μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές και να απαιτούν επείγουσα θεραπεία με ενέσεις των αντιβιοτικών.

 

Λοίμωξη του λαιμού

Για να βοηθήσουμε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων:

 • αποφυγή τροφίμων ή ποτών που είναι πάρα πολύ καυτά, καθώς θα μπορούσαν να ερεθίσουν το λαιμό σας
 • αποφυγή του καπνίσματος και περιβάλλοντος καπνιστών
 • συστήνεται γαργάρα τακτικά με ζεστό, αλμυρό νερό για να βοηθήσει στη μείωση τυχόν πρηξίματος ή πόνου

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο οποιοδήποτε πόνου και πυρετού. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που να δείχνουν ότι τα ΜΣΑΦ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εισβολής λοίμωξης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα ΜΣΑΦ που συγκαλύπτουν πιο σοβαρά συμπτώματα, ή καθυστερούν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μόλυνση.

Τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για λοιμώξεις του λαιμού δεδομένου ότι τα περισσότερα οφείλονται σε ιούς και όχι σε στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Τα αντιβιοτικά βοηθούν ελάχιστα στην επιτάχυνση του χρόνου ανάρρωσης και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια.

Επιπλέον, με τη χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία ήπιων ασθενειών μπορούν τα αντιβιοτικά να καταστούν λιγότερο αποτελεσματικά στη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή συνθήκες.

Τα αντιβιοτικά συνήθως συνιστώνται μόνο αν είστε πιο ευάλωτοι στις συνέπειες της μόλυνσης του φάρυγγα λόγω του ότι έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή μια σοβαρή κατάσταση υγείας, όπως καρδιοπάθεια.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνταγογραφείται μία 10-ημερών αγωγή μιας κατηγορίας πενικιλίνης.

Αν σας έχει συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η αγωγή, ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα. Εάν είστε αλλεργικός στην πενικιλίνη, δύναται να χρησιμοποιηθεί άλλο αντιβιοτικό που ονομάζεται ερυθρομυκίνη.

 

Λοιμώξεις του δέρματος

Το μολυσματικό κηρίο μπορεί να θεραπευθεί με αντιβιοτική κρέμα.

Το ερυσίπελας είναι μία πιο βαθιά μόλυνση του δέρματος, έτσι θα απαιτηθεί χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα.

 

Ωτίτιδα

Τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις λοιμώξεως του έσω ωτός θεραπεύονται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς την ανάγκη θεραπείας.

Παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της ωτίτιδας, όπως ο πόνος και ο πυρετός. Η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16.

Τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται, εκτός εάν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά ή επιδεινώνονται με το χρόνο.

 

Ιγμορίτιδα

Αν τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας δεν επιλύουν εντός επτά ημερών θα δοθεί μια μικρή δόση αντιβιοτικών.

Παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του πονοκεφάλου και της υψηλής θερμοκρασίας.

 

Εσωτερική λοίμωξη

Οι λοιμώξεις αυτές (με την πιθανή εξαίρεση της πνευμονίας) θεωρούνται περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου, αν έχει αναπτυχθεί αυτό το είδος της λοίμωξης, είναι πιθανό να εισαχθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο και πιθανώς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στη ΜΕΘ θα υποστηριχθούν βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η αναπνοή ή η κυκλοφορία του αίματος και θα αντιμετωπισθεί η λοίμωξη με την χρήση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών για 7 έως 10 ημέρες.

Αν υπάρχει μια πηγή της μόλυνσης, όπως ένα μολυσμένο τραύμα, αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αυτό είναι γνωστό ως έλεγχος πηγής.

Ο έλεγχος της πηγής θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

 • απομάκρυνση του πύου από μια μολυσμένη πληγή
 • χειρουργική αφαίρεση μολυσμένων ή νεκρών ιστών

 

 

Μόλυνση από στρεπτόκοκκο Β

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να προσπαθούν να εντοπίσουν τα μωρά με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν με μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο Β.

Ως προληπτικό μέτρο, οι μητέρες των βρεφών υψηλού κινδύνου μπορεί να λάβουν ενδοφλέβια αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της τοκετού.

Εναλλακτικά, το μωρό μπορεί να λάβει αντιβιοτικά αμέσως μετά τη γέννηση.

Γνωστοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθούν ενέσιμα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εργασίας περιλαμβάνουν:

 • αν έχει υπάρξει προηγούμενη γέννα με μια μόλυνση στρεπτόκοκκου Β
 • αν βρέθηκε στρεπτόκοκκος Β στα ούρα κατά τη διάρκεια εξετάσεων ούρων της μητέρας
 • αν στρεπτόκοκκος Β βρίσκεται σε κολπικά ή πρωκτικά επιχρίσματα που διενεργούνται για άλλους σκοπούς.
 • αν έχετε υψηλό πυρετό κατά τη διάρκεια του τοκετού
 • αν ο τοκετός είναι πρόωρος
 • αν ο τοκετός γίνει μετά από 18 ώρες αφού σπάσουν τα νερά

 

Αν το μωρό αναπτύσσει μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο Β μετά τη γέννησή του, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

 

 

Πρόληψη

 

Η εξάπλωση όλων των στρεπτοκοκκικών βακτηρίων μπορεί να μειωθεί με την καλή υγιεινή, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, ιδίως:

 • μετά από βήχα και το φτάρνισμα
 • πριν από την προετοιμασία των τροφίμων
 • πριν από το φαγητό

 

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά όταν χειρίζονται μικρά μωρά (κάτω των τριών μηνών).

Στρεπτόκοκκοι ομάδας Β, καθώς και άλλα είδη βακτηρίων, ζουν στο δέρμα και τα μικρά μωρά είναι πιο ευάλωτα στις μολύνσεις, δεδομένου ότι έχουν ένα υπανάπτυκτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κοψίματα, εκδορές και άλλες πληγές θα πρέπει να διατηρούνται καθαρά και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για τυχόν σημεία λοίμωξης, ιδιαίτερα εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν:

 • πρήξιμο
 • ερυθρότητα
 • μια υψηλή θερμοκρασία πάνω από 38°C
 • πύον
 • δυσάρεστη μυρωδιά που προέρχεται από την πληγή
 • πόνο στην περιοχή του τραύματος

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X