Πιτυρίαση της κεφαλής

0

Πιτυρίαση της κεφαλής

Η πιτυρίαση είναι μια ασθένεια της κεφαλής που προκαλεί την εμφάνιση λευκών νιφάδων δέρματος και συνήθως  συνοδεύονται με ερεθισμό και αίσθημα κνησμού.

Αιτίες

Οι ακριβείς αιτίες δεν είναι γνωστές ωστόσω οι παρακάτω παράγοντες αιτιολογούν την εμφάνιση της πιτυρίασης.

  1. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (κόκκινο και λιπαρό δέρμα)

Οι άνθρωποι που πάσχουν απο σμηγματορροϊκή δερματίτιδα συνήθως εμφανίζουν πιτυρίαση. Η ασθένεια αυτή συνδέεται με ένα ζυμομύκητα το Malasseria  που ζεί στο τριχωτό του κεφαλιού μας και τρέφεται απο τις λιπαρές ουσίες που παράγουν οι θύλακες των τριχών μας. Γενικά δεν προκαλεί προβλήματα. Ωστόσο λόγω ορισμένων συνθηκών η κατάσταση γίνεται μη ελεγχόμενη, το δέρμα κοκκινίζει και παράγει περίσσεια κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα νεκρώνονται και πέφτουν ή ομογεννοποιούνται με τις λιπαρές ουσίες του τριχωτού της κεφαλής και σχηματίζουν πυτιρίδα.

 

  1. Ξηρό δέρμα

Το  ξηρό δέρμα τείνει να εμφανίζει συχνότερα πυτιρίδα. Ο κρύος αέρας σε συνδιασμό με την ξηρή ατμόσφαιρα στα θερμαινόμενα δωμάτια είναι  αιτίες που προκαλούν ερεθισμένο δέρμα με κνησμό και πυτιρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να έχουν μικρές νιφάδες πυτιρίδας οι οποίες όμως δεν είναι λιπαρές.

 

  1. Συγκεκριμένες ασθένειες δέρματος

Ψωρίαση και έκζεμα είναι συνήθεις δερματικές ασθένειες που προϋπάρχουν της πυτιρίασης και την προκαλούν.

 

  1. Αντίδραση σε συγκεκριμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Ορισμένοι τύποι δέρματος αντιδρούν αλλεργικά σε καλλυντικά μαλλιών με ερεθισμό και κοκκίνισμα με αποτέλεσμα να παράγουν λευκές νιφάδες πυτιρίδας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική χρήση σαμπουάν σε συνδιασμό με μη καλό ξέπλυμα των μαλλιών μπορεί να ερεθίσει το δέρμα της κεφαλής.

 

 

Θεραπεία

 

Για την θεραπεία της πυτιρίασης πρέπει να έχουμε υπόψη μας δυο παράγοντες:

  • Ηλικία
  • Σοβαρότητα των συμπτωμάτων

Ο στόχος είναι να σταματήσουμε την εμφάνιση της πυτιρίδας καθυστερώντας την υπερβολική παραγωγή κυττάρων δέρματος, ή εξουδετερώνοντας την υπερβολική παραγωγή μυκήτων (αν η αιτία είναι αυτή).

Ερχόμαστε σε επαφή πάντα με τον δερματολόγο μας έτσι ώστε πρώτα να καθοριστεί η αιτία της πυτιρίασης και μετά να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία επιτυγχάνεται συνήθως με τη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων περιποίησης δέρματος.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X