Ψωρίαση, παχυσαρκία και διαβήτης μάλλον σχετίζονται!

0

Μια νέα μελέτη στη Δανία έδειξε ότι η ψωρίαση, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία ίσως να έχουν κοινό γενετικό υπόβαθρο!

Η μελέτη έδειξε ότι οι τρεις αυτές ασθένειες πιθανώς μοιράζονται κοινά παθογόνα γονίδια ενώ κοινοί εξωτερικοί παράγοντες φαίνεται να τις επηρεάζουν εξίσου.

Έλλειψη άσκησης, ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα, αλκοόλ και στρες φαίνεται ότι επιδεινώνουν και τις τρεις παθήσεις.

Κοινοί μηχανισμοί οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή, σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα των παθήσεων αυτών. Τέλος η φαρμακευτική αγωγή φαίνεται ότι παίζει επίσης ένα ρόλο, καθώς υπερδοσολογία κορτικοστεροϊδών για τη θεραπεία της ψωρίασης επιδεινώνει τον διαβήτη τύπου 2.

 

Μελετήθηκαν 33.588 τυχαίοι δίδυμοι 20 με 71 χρονών, βρέθηκε ότι 4,2% έπασχαν από ψωρίαση, 1,4% από διαβήτη και 6,3% είχαν ΒΜΙ 30 με 34.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ασθενείς με ψωρίαση είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και 81% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι.

Από την άλλη, υπέρβαροι ασθενείς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψωρίαση από ότι οι υπόλοιποι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει κοινό γενετικό υπόβαθρο που συνδέει ψωρίαση, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία και κατέληξαν ότι η θεραπεία της ψωρίασης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση με βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, διακοπή του καπνίσματος, σωστή διατροφή και άσκηση.

 

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι ακόμη αποτελέσματα ερευνών που έδειξαν ότι φαρμακευτική βελτίωση των συμπτωμάτων ασθενών με ψωρίαση, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στους ασθενείς αυτούς, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η ψωρίαση δεν αποτελεί καθαρά δερματική νόσο αλλά συστηματική με πολλές προεκτάσεις για την υγεία του ασθενούς.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X