Εσπεριδοειδή και καρκίνος του δέρματος, προσοχή!

Εσπεριδοειδή και καρκίνος του δέρματος, προσοχή!

Δερματολόγος σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Πολύγυρο Χαλκιδικής Myskin

Απορία αλλά και ανησυχία προκάλεσε διεθνής αναδρομική έρευνα με περισσότερους από 100.000 ασθενείς. Φαίνεται ότι άτομα που κατανάλωναν πάνω από 1,6 εσπεριδοειδή ημερησίως είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν από όσους είχαν μια “κανονική” κατανάλωση ενός με δύο εσπεριδοειδών την εβδομάδα.

Η πιθανή αιτία ίσως να βρίσκεται σε ένα συστατικό των εσπεριδοειδών, το ψωραλένιο, η κατανάλωση του οποίου κάνει το δέρμα περισσότερο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία (UVA).

Το ψωραλένιο χρησιμοποιείται θεραπευτικά για παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση αν και παλαιότερες μελέτες το συνέδεσαν με καρκινογένεση. Εξάλλου παλαιότερες κρέμες μαυρίσματος που το περιείχαν ως συστατικό έχουν αποσυρθεί. Πιστεύονταν ότι η συγκέντρωση του ψωραλένιου σε εσπεριδοειδή είναι ελάχιστη, αλλά πλέον πιθανολογείται ότι μεγάλη κατανάλωση εσπεριδοειδών καθημερινά μπορεί πράγματι να προκαλέσει πρόβλημα.

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, συστήνεται σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος να αποφεύγουν τη υπερβολική κατανάλωση εσπεριδοειδών.

 

 

 

Μοιραστείτε το
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website