Εσπεριδοειδή και καρκίνος του δέρματος, προσοχή!

0

Απορία αλλά και ανησυχία προκάλεσε διεθνής αναδρομική έρευνα με περισσότερους από 100.000 ασθενείς. Φαίνεται ότι άτομα που κατανάλωναν πάνω από 1,6 εσπεριδοειδή ημερησίως είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα από όσους είχαν μια “κανονική” κατανάλωση ενός με δύο εσπεριδοειδών την εβδομάδα.

Η πιθανή αιτία ίσως να βρίσκεται σε ένα συστατικό των εσπεριδοειδών, το ψωραλένιο, η κατανάλωση του οποίου κάνει το δέρμα περισσότερο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία (UVA).

Το ψωραλένιο χρησιμοποιείται θεραπευτικά για παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση αν και παλαιότερες μελέτες το συνέδεσαν με καρκινογένεση. Εξάλλου παλαιότερες κρέμες μαυρίσματος που το περιείχαν ως συστατικό έχουν αποσυρθεί. Πιστεύονταν ότι η συγκέντρωση του ψωραλένιου σε εσπεριδοειδή είναι ελάχιστη, αλλά πλέον πιθανολογείται ότι μεγάλη κατανάλωση εσπεριδοειδών καθημερινά μπορεί πράγματι να προκαλέσει πρόβλημα.

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, συστήνεται σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος να αποφεύγουν τη υπερβολική κατανάλωση εσπεριδοειδών.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X