Μεταμόσχευση μελανινοκυττάρων για τη θεραπεία της Λεύκης

0

Πρώτη φορά στην Ελλάδα από το myskin: Μεταμόσχευση μελανινοκυττάρων για τη θεραπεία της Λεύκης

Τι είναι τα μελανινοκύτταρα;

Τα μελανινοκύτταρα είναι τα κύτταρα της επιδερμίδας μας που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της χρωστικής του δέρματός μας, της μελανίνης. Στους ασθενείς με λεύκη για διάφορους λόγους τα μελανινοκύτταρα καταστρέφονται σε συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο οδηγεί σε λευκές κηλίδες.

Τι είναι η μεταμόσχευση μελανινοκυττάρων;

Η μεταμόσχευση μελανινοκυττάρων είναι η αιχμή του δόρατος της θεραπείας της λεύκης. Είναι η πιο καινοτόμος θεραπεία, με την οποία λαμβάνονται μελανινοκύτταρα από ένα άλλο σημείο του σώματος και ουσιαστικά μεταμοσχεύονται στην πάσχουσα περιοχή. Στο Myskin είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που κάνουμε μεταμόσχευση μελανινοκυττάρων.

 Πώς γίνεται;

Ένα μικρό κομμάτι δέρματος αποξέεται από την περιοχή δότη η οποία έχει προηγουμένως αναισθητοποιηθεί. Το υλικό που λαμβάνεται επεξεργάζεται με ειδική διαδικασία. Η περιοχή δέκτης αναισθητοποιείται και αποξέεται και αυτή. Το επεξεργασμένο υλικό μεταφέρεται στην υπό μεταμόσχευση περιοχή. Η περιοχή δότης καλύπτεται με ειδική γάζα και η περιοχή δέκτης καλύπτεται με ειδικό επίθεμα.

Τι πρέπει να κάνω μετά τη θεραπεία;

Η γάζα στην περιοχή δότη πρέπει να αλλάζει καθημερινά μέχρι η περιοχή να επουλωθεί. Το επίθεμα στην περιοχή δέκτη παραμένει στη θέση του για λίγες ημέρες και η αφαίρεσή του γίνεται από τον γιατρό μετά από εκτίμηση της κατάστασης. Αντιβίωση δίνεται προληπτικά για 4 ημέρες μετά τη θεραπεία. Μετά την πλήρη επούλωση της περιοχής που μεταμοσχεύθηκε, εφαρμόζεται πιθανώς ειδική τοπική αγωγή που δίνεται από τον γιατρό.

Πόσο διαρκεί;

Η διαδικασία διαρκεί συνολικά 3 ώρες περίπου ανάλογα με την έκταση της περιοχής.

Μετά από πόσο καιρό παρατηρείται επαναχρωματισμός;

Εάν η μεταμόσχευση είναι επιτυχής, ο επαναχρωματισμό αρχίζει μετά από 1 με 3 μήνες και ολοκληρώνεται μετά από 6 με 8 μήνες. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί μετά από 6 μήνες.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί;

Κάθε περιοχή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μεταμόσχευση. Όσο πιο σταθερή και ακίνητη μένει η περιοχή, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα της θεραπείας. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρούνται στα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο, ενώ δυσκολότερες στη θεραπεία περιοχές είναι τα δάχτυλα και οι αγκώνες.

Πόσο κοστίζει;

Ανάλογα με την έκταση της περιοχής καθορίζεται και το κόστος της θεραπείας.

Τι ποσοστά επιτυχίας έχει;

Περίπου 70% των ασθενών εμφανίζουν πλήρη επαναχρωματισμό (πάνω από 90% της περιοχής που θεραπεύτηκε). Μερικό επαναχρωματισμό εμφανίζουν περίπου 20% των ασθενών (επαναχρωματισμός 25 – 65% της περιοχής) ενώ ένα μικρό ποσοστό δεν απαντά στην θεραπεία.

Περισσότερα για τη λεύκη εδώ.

Εγγραφείτε για νέα σχετικά με τη λεύκη: [wysija_form id=”1″]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X