0

Δερματολογικά θέματα από το myskin. Τι είναι η ιδρώα; Τι μπορούμε να κάνουμε για να την προλάβουμε; Πώς αντιμετωπίζεται;

Η ιδρώα (αλλιώς θερινή ιδρώα ή ερυθρά ιδρώα) είναι ένα εξάνθημα το οποίο προκαλείται ή χειροτερεύει μετά από έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία.

Συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο και στο λαιμό αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε όλο το σώμα. Εμφανίζεται σαν μικρά οζίδια, κόκκινα ή στο χρώμα του δέρματος, συνήθως στα βρέφη, στα μωρά και τα παιδιά.

Προκαλείται όταν μικρά σταγονίδια ιδρώτα παγιδεύονται κάτω από το δέρμα λόγω φραγμένων πόρων. Η απόφραξη αυτή και η παγίδευση του ιδρώτα προκαλεί φλεγμονή και κνησμό γύρω από τον ιδρωτοποιό αδένα.
Ιδρώα σε μωρά και στα βρέφη εμφανίζεται συχνότερα.

ιδρώα φωτογραφίες
ιδρώα εικόνα

Υπάρχουν τρεις τύποι ιδρώας:

  • Κρυσταλλική ιδρώα (ιδρώα νεογνού): είναι η πιο ήπια μορφή, δεν ξύνει ούτε πονάει
  • Ερυθρά ιδρώα: εντοπίζεται βαθύτερα στο δέρμα, τα κόκκινα οζίδια ξύνουν και πονάνε, μπορεί να εμφανιστεί σε μωρά, νεογνά και ενήλικες
  • Λευκή ιδρώα (ιδρώα ενηλίκων): είναι μια σπάνια μορφή, εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες, τα οζίδια είναι άσπρα ή στο χρώμα του δέρματος.

Ιδρώα, αντιμετώπιση

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ιδρώας. Αποφύγετε τα πολύ ζεστά κλίματα.
Κλιματιστικά, ανεμιστήρες και περιορισμός της πολύ έντονης σωματικής δραστηριότητας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίας μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ιδρώας.

Καθαρίστε την περιοχή με ένα ήπιο σαπούνι και στεγνώστε ήπια αποφεύγοντας τα τριψίματα.

Φορέστε ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.

Σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν κορτιζονούχες κρέμες, αντιισταμινικά χάπια ή σταγόνες.

Η ιδρώα στα βρέφη αντιμετωπίζεται από πολλούς με επιθέματα χαμομηλιού ή μαύρου τσαγιού που έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αν η ιδρώα επιμένει ή χειροτερεύει επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας!

Εγγραφείτε για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες: [wysija_form id=”1″]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X