Ελιά που ματώνει, ξύνει ή πονάει

0

Τι συμβαίνει αν μια ελιά μάτωσε, ή σε ξύνει, η πονάει; Πρέπει να ανησυχείς;

Τι κάνει μια ελιά να αιμορραγεί;

Μία ελιά μπορεί να μάτωσε για πολλούς λόγους. Συνήθως ευθύνεται ένα τραύμα. Συχνά στους άντρες τραυματίζεται μια ελιά καταλάθος στο ξύρισμα και ματώνει. Αυτό φυσικά δεν είναι ανησυχητικό.

Συνήθως μας ανησυχούν οι ελιές που ματώνουν από μόνες τους, χωρίς να τραυματιστούν. Όταν μία ελιά ματώνει τόσο εύκολα σημαίνει ότι επιδερμίδα έχει γίνει πάρα πολύ λεπτή, ή τα αγγεία του δέρματος έχουνε γίνει πάρα πολύ εύθραυστα, ή τέλος η ελιά έχει αναπτυχθεί κατά τέτοιο τρόπο που έχει γεμίσει με νέα αγγεία.

Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο είναι ανησυχητικό και επιβάλλεται να συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο.

Ποτέ μια μια ελιά ξύνει;

Πολλές παθήσεις του δέρματος όπως το ατοπικό έκζεμα αλλά και εξωτερικοί παράγοντες όπως τα τσιμπήματα από έντομα οδηγούν σε ξύσιμο.

CE-BC-CE-B5-CE-BB-CE-B1-CC-81-CE-BD-CF-89-CE-BC-CE-B1Παρόλαυτα ανώμαλη ανάπτυξη μιας ελιάς (σπίλου) ή ενός μελανώματος μπορεί να ερεθίσουν τους αισθητήρες του κνησμού. Γι’αυτό λοιπόν αν μια ελιά ξεκινάει να ξύνει χωρίς προφανή αιτία επισκέψου γρήγορα το δερματολόγο σου.

Ποτέ μια μια ελιά πονάει;

Όπως και στον κνησμό, εξωτερικά ερεθίσματα και άλλες παθήσεις μπορούν να κάνουν το δέρμα να πονάει.

Αν παρόλαυτά μια ελιά ξεκίνησε να πονάει χωρίς προφανή λόγο είναι ένα σημάδι το οποίο πρέπει να μας ανησυχήσει και να επισκεφθούμε γρήγορα τον γιατρό μας.

 

Γενικά ελιές που ξύνουν, ματώνουν ή πονάνε πρέπει να μας αφυπνίσουν και καλό είναι να ελεγχθούν γρήγορα. Μπορεί να κρύβεται μελάνωμα.

Ο γιατρός με την βοήθεια της δερματοσκόπησης μπορεί να διακρίνει μικροσκοπικά χαρακτηριστικά της ελιάς και να τη διακρίνει από μελάνωμα.

Κάνε το τεστ για να δεις αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου και κινδυνεύεις από μελάνωμα:

test

 

 

 

Εγγραφείτε για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες: [wysija_form id=”1″]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X