Έρπης ζωστήρας

0

Ο έρπης ζωστήρας είναι μία λοίμωξη του δέρματος που οφείλεται σε εκ νέου δραστηριοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς. Όταν περάσουμε τον ιό της ανεμοβλογιάς, o ιός παραμένει στο σώμα μας, και σε περιόδους στρες επανεμφανίζεται.

Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και εξάνθημα με φυσαλίδες που περιορίζεται σε ένα δερμοτόμιο.

Ξεκινά συνήθως με ένα πρόδρομο στάδιο όπου εμφανίζεται μόνο πόνος και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Πολλοί είναι οι ασθενείς οι οποίοι χειρουργήθηκαν για πόνο στην κοιλιά αλλά τελικά είχανε έρπη ζωστήρα.

Μετά από τρεις με πέντε ημέρες εμφανίζονται πολλές φυσαλίδες κατά μήκος ενός δερμοτόμιου. Ο πόνος συνεχίζεται και σε αυτό το στάδιο.

Σπάνια ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται και στο πρόσωπο οπότε υπάρχει και κίνδυνος προσβολής του οφθαλμικού νεύρου.

Σπάνιες οι επιπλοκές του ζωστήρα είναι η εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, χρόνια αδυναμία κινητικών νεύρων και προσβολή των εσωτερικών οργάνων όπως ο πνεύμονας, το ήπαρ και καρδιά.
Η συχνότερη επιπλοκή του έρπη είναι η μεθερπητική νευραλγία. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να διαρκέσει και πάνω από έξι μήνες.

Ο ζωστήρας θεραπεύεται με αντιιικά  χάπια π.χ. ακυκλοβίρη, ενώ σε δύσκολες περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια θεραπεία για περίπου μία εβδομάδα.

Συνήθως ο έρπης ζωστήρας δεν ξαναεμφανίζεται στη διάρκεια ζωής του ατόμου. Σε περίπτωση που υπάρχουν επανειλημμένα επεισόδια, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X