Δόντια και Ψωρίαση

0

Ασθένεις με κακή κατάσταση των ούλων έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψωρίαση. Ερευνητές από την Ταϊβάν μελέτησαν ομάδα 230.000 ανθρώπων και βρήκαν ότι αυτοί που πάσχουν από περιοδοντίτιδα έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψωρίασή σε μία περίοδο πέντε χρόνων. 

psoriasisΜέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η αμυγδαλίτιδα με στρεπτόκοκκο μπορεί να προκαλέσει επανεμφάνιση της ψωρίασης.

Φαίνεται όμως ότι κι’ άλλες χρόνιες φλεγμονές, όπως για παράδειγμα στην περιοχή των ούλων, μπορούν να οδηγήσουν σε επανεμφάνιση της.

Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ακόμη γνωστός, φαίνεται όμως ότι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις αυξάνουν τον αριθμό των παραγόντων φλεγμονής που κυκλοφορούν στο αίμα προκαλώντας έξαρση της ψωρίασης.

Στις αρχές του 2012 δημοσιεύθηκε μια ακόμη εργασία η οποία αποδείκνυε τη σχέση της ψωρίασης με την χρονιά αρτηριακή νόσο, το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και το κάπνισμα.

Φαίνεται λοιπόν ότι η ψωρίαση δεν είναι μία καθαρά δερματολογική νόσος, καλό θα είναι να συνεργάζονται διαφορετικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση της, ενώ καθημερινά αποδεικνύεται ότι οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση ωφελούνται από τη βελτίωση της γενικής κατάστασης της υγείας τους η οποία μπορεί να έχει και ίδια σημασία με την δερματολογική θεραπεία που ακολουθούν.

Αν πάσχεις από ψωρίαση και δεν είσαι σίγουρος για την κατάσταση των δοντιών και των ούλων σου, καλό θα είναι να επισκεφθείς στον οδοντίατρό σου.

Leave a Comment

Your email address will not be published.