Το μελάνωμα είναι ο λεγόμενος μαύρος καρκίνος του δέρματος.
Αν ο δερματολόγος σου αφαίρεσε έναν σπίλο και ο ιστολόγος διέγνωσε μελάνωμα δες τα επόμενα βήματα.
1. Δεύτερη επέμβαση: αν η διάγνωση ήταν μελάνωμα θα ακολουθήσει σίγουρα δεύτερη επέμβαση. Η δεύτερη επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία ανάλογα με τη θέση του μελανώματος. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά guidelines το ποια επέμβαση θα είναι αυτή εξαρτάται κυρίως από το πόσο βαθύ ήταν το μελάνωμα:
- μελάνωμα in situ (επιφανειακό): θα αφαιρεθεί η ουλή της πρώτης επέμβασης με απόσταση ασφαλείας 0,5 cm.
- βάθος < 2 mm.: θα αφαιρεθεί η ουλή της πρώτης επέμβασης με απόσταση ασφαλείας 1 cm.
- βάθος > 2 mm.: θα αφαιρεθεί η ουλή της πρώτης επέμβασης με απόσταση ασφαλείας 2 cm.
2. Βιοψία λεμφαδένα: αν το βάθος του μελανώματος ήταν > 1 mm. ή αν υπήρχαν κάποια ειδικά ιστολογικά χαρακτηριστικά (πχ. εξέλκωση) τότε πρέπει να γίνει βιοψία του φρουρού λεμφαδένα.
Με ειδικό σκιαγραφικό (τοπική ένεση) εντοπίζει ο ακτινολόγος το πού βρίσκεται ο φρουρός λεμφαδένας. Έπειτα αφαιρείται χειρουργικά και εξετάζεται από ειδικό ιστοπαθολόγο. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με ολική νάρκωση αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητο.
- Αν ο φρουρός λεμφαδένας είναι αρνητικός (χωρίς καρκινικά κύτταρα): δεν προτείνεται άλλη επέμβαση παρά μόνο παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα που εξαρτώνται από το βάθος του μελανώματος.
- Αν ο φρουρός λεμφαδένας είναι θετικός (με καρκινικά κύτταρα): θα συζητήσεις με τον ιατρό σου αν προτείνει την ολική λεφαδενεκτομή, δηλαδή να αφαιρεθούν προφυλακτικά όλοι οι λεμφαδένες από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Επίσης χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση πχ. με αξονικό τομογράφο.
Ιντερφερόνη
Η ιντερφερόνη είναι μια θεραπεία που ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις μελανώματος (στάδιο IIB/C και IIIA-C). Σκοπός της είναι να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή. Δεν είναι χημειοθεραπεία.
Δίνεται σε μορφή ένεσης που βάζει ο ασθενής συνήθως μόνος του (πχ. στην κοιλιά) συγκεκριμένες μέρες την εβδομάδα.
Συζήτησε με τον ιατρό σου αν ενδείκνυται για την περίπτωσή σου.
Χημειοθεραπεία
Αν εντοπιστούν μεταστάσεις από το μελάνωμα στα εσωτερικά όργανα απαιτείται χημειοθεραπεία. Η συνηθέστερες για το μελάνωμα χημειοθεραπείες είναι γενικά καλά ανεκτές με λίγες παρενέργειες.
Εκτός της κλασικής χημειοθεραπείας υπάρχουν τελευταία νέες μέθοδοι θεραπείας που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς (Ipilimumab), ενώ νέα φάρμακα που βασίζονται σε μοριακό επίπεδο έχουν πολύ καλά αποτελέσματα (αναστολείς BRAF πχ. Vemurafenib, cKIT κ.α.). Γενικότερα βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές έρευνες μερικές από τις οποίες φαίνεται να έχουν πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα.