Προσοχή στη henna!

0

hennaΠολλοί ενήλικες και παιδιά προτιμούν το καλοκαίρι τα τατουάζ με χένα (henna) σαν μια εναλλακτική του μόνιμου τατουάζ για να στολίσουν το σώμα τους.

Προσοχή όμως γιατί συχνά καταλήγουν να το μετανοιώνουν.  Η χένα χρησιμοποιείται συνήθως ως φυτική βαφή μαλλιών ενώ τα τελευταία χρόνια προτιμάται για προσωρινά τατουάζ. Το φυσικό της χρώμα είναι πράσινο-καφέ και διαρκεί τρεις περίπου ημέρες. Για να γίνει το χρώμα της πιο σκούρο και για να κρατήσει περισσότερο, προστίθεται ένα χημικό το PPD σε συγκεντρώσεις που φτάνουν το 15%. Σε κάποιους το χημικό αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση που κυμαίνεται από απλό κνησμό (φαγούρα) μέχρι και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις με φλύκταινες και   οίδημα (πρήξιμο).

 Υπάρχουν περιπτώσεις που η αλλεργική αντίδραση στη henna οδήγησε σε ευαισθητοποίηση του ανθρώπου στο χημικό PPD, αλλά και μέσω συνδυαστικών αντιδράσεων σε αλλεργία σε άλλες ουσίες όπως μερικά αντιβιοτικά, αντιισταμινικά, τοπικά αναισθητικά, αντηλιακά και άλλα.

Ακόμα οι τοπικές αντιδράσεις στη χένα μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη υπέρχρωση ή υπομελάγχρωση του δέρματος αλλά και μόνιμες ουλές.

Αν παρ’ όλα αυτά αποφασίσεις να κάνεις τατουάζ με henna, κάνε πρώτα κάτι πολύ μικρό ώστε να δεις πώς αντιδρά το δέρμα σου και προτίμησε όσο το δυνατόν πιο φυσική henna. Αν παρατηρήσεις αλλεργική αντίδραση επισκέψου όσο το δυνατόν γρηγορότερα δερματολόγο.

Leave a Comment

Your email address will not be published.