Τι είναι οι πανάδες (μέλασμα ή χλόασμα) και πώς να τις αντιμετωπίσεις

0
 

 

πανάδες στο πρόσωπο εικόνες

Τι είναι οι πανάδες / μέλασμα; 


Οι πανάδες είναι καφέ κηλίδες ή πλάκες στο δέρμα. Οι πανάδες εμφανίζονται στα χέρια, στο πρόσωπο, (μέτωπο,  μάγουλα, χείλη, πηγούνι) και στο ανώτερο τμήμα του θώρακα (περιοχή V). Είναι συχνότερες σε άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος.
Οι πανάδες προέρχονται από την υπερπαραγωγή και εναπόθεση μιας χρωστικής, της μελανίνης, που υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα όλων των ανθρώπων στην επιδερμίδα.

Μέλασμα / Πανάδες – Αίτια


Οι πανάδες εμφανίζονται συχνά στην εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο σε γυναίκες που έχουν προδιάθεση.
Οι χαρακτηριστικές καφέ πλάκες εμφανίζονται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Με το τέλος της εγκυμοσύνης οι βλάβες του μελάσματος θα ανοίξουν σε χρώμα και θα γίνουν λιγότερο έντονες. Ωστόσο, σε επόμενη εγκυμοσύνη θα ξαναεμφανισθούν.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών συνδέεται με εμφάνιση μελάσματος σε κάποιες γυναίκες. Στην περίπτωση αυτή ευθύνεται το γενετικό υπόστρωμα της γυναίκας και όχι το αντισυλληπτικό χάπι γι’ αυτή την κατάσταση.
Ο ιατρός που χορηγεί τα αντισυλληπτικά οφείλει να αναφέρει την ύπαρξη αυτού του κινδύνου στην ασθενή του.
Με το χρόνο όμως το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και η αντιμετώπισή του δυσκολότερη, γι αυτό προτείνεται η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνεται από την εμφάνιση των πρώτων κηλίδων.

μέλασμαΜέλασμα / Πανάδες – Αντιμετώπιση


Με ειδική λυχνία μπορεί ο δερματολόγος να εντοπίσει το βάθος της χρωστικής.
Σε γενικές γραμμές όσο πιο επι­φανειακά βρίσκεται, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία των πανάδων προσώπου ή χεριών.
Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο με μεθόδους λεύκανσης. Χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση

  • μικροαπόξεση: με dermabration αφαιρούνται οι επιφανειακές στοιβάδες της επιδερμίδας
  • χημικά peeling: peeling με οξέα φρούτων ή πιο ισχυρά peeling με σαλικυλικό οξύ, TCA κα. εφαρμόζονται τόσο απολεπιστικά όσο και αποχρωματικά,
  • μεσοθεραπεία: με αντιοξειδωτικά και αποχρωματικά υλικά αποτελεί πολύ καλό συνδυασμό άλλων θεραπειών 
  • laser: από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση πανάδων προσώπου και χεριών, 


και συμπληρώνεται απαραίτητα με προτεινόμενη θεραπεία στο σπίτι με κατάλληλη κρέμα.

Δυστυχώς δεν υπάρχει “φυσική θεραπεία”. Θεραπείες πχ. με λεμόνι παρά την κοινή πεποίθηση δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αντίθετα συχνά περιπλέκουν την εικόνα με αλλεργείες ή φωτοευαισθησία.

Η απάντηση στην ερώτηση πώς φεύγουν οι πανάδες είναι δυστυχώς σύνθετη, χρειάζεται σωστή διάγνωση της αιτίας αλλά εκτίμηση και του βάθους της μελανίνης και σχεδιασμό κατάλληλης για την κάθε περίπτωση θεραπείας.

Πανάδες στο πρόσωπο, θεραπεία με laser


Leave a Comment

Your email address will not be published.

X